„Pielea inteligentă”: un nou pas în simularea simţului tactil

24

O echipă de cercetători americani și chinezi a creat o suprafaţă ce „simte" presiunea în parametri asemănători cu capacitatea senzorială a vârfului degetului uman, făcând astfel un nou pas în dezvoltarea abilităţii oamenilor de a simula simţul tactil, scrie BBC.

Senzorii creaţi de cercetători ar putea precipita dezvoltarea pielii artificiale, capabilă să „simtă" stimuli, ceea ce le-ar putea conferi roboţilor un simţ tactil adaptiv.

Cercetătorii au construit o suprafaţă cu 8.000 de tranzistori, folosindu-se de nanofire de oxid de zinc. Fiecare tranzistor poate produce un semnal electronic independent atunci când este supus presiunii mecanice. Fiecare tranzistor are o senzitivitate comparabilă cu cea a vârfului degetului uman.

„Orice mișcare mecanică, precum mișcarea braţelor sau a degetelor unui robot, ar putea fi tradusă în semnale controlate", afirmă Zhong Lin Wang, profesor de Știinţa și Ingineria Materialelor la Georgia Institute of Technology. „Acest lucru ar putea face pielea artificială mai inteligentă și mai asemănătoare pielii umane", a adăugat el.

Imitarea simţului tactil prin intermediul electronicii s-a dovedit o adevărată provocare, afirmă Wang, însă echipa a reușit să realizeze acest lucru prin măsurarea modificărilor de rezistenţă ale materialului, generate de atingerea mecanică.

„Aceasta reprezintă o tehnologie cu totul nouă, care ne permite să controlăm dispozitivele electronice folosind direct stimuli mecanici. Noua tehnologie ar putea avea un spectru larg de aplicaţii, de la robotică la interfeţe umano-computerizate, incluzând orice domeniu care implică deformarea mecanică", a conchis prof. Wang.