Reportaj CNN: Dacia, marele succes al României

126

Renumita televiziune americană CNN și-a trimis reporteri în portul Constanţa pentru a face un reportaj despre dezvoltarea brandului Dacia și influenţa lui asupra economiei ţării.

Cei de la CNN ne spun că la fabrica Dacia se produce o mașină în fiecare minut și că în medie, în fiecare zi pleacă trei trenuri încărcate cu câte 300 de mașini spre Constanţa, unde sunt pregătite pentru export. „40% din livrările noastre internaţionale se fac prin portul Constanţa. Tot pe aici, Dacia exportă şi piese auto către cel puţin 12 destinaţii de pe glob", a declarat Ştefan Gaibu, Director de Logistică.

Aproape 90% dintre mașinile care se produc în România sunt destinate pieţelor externe. Exportul a crescut de la un număr de 36.000 de mașini în 2008, anul în care a lovit criza, la un total de 150.000, prevăzut pentru acest an. O creștere de 300% în cinci ani de zile face din România un jucător cheie în industria auto din Europa.

Dar Dacia nu este bună doar pentru export. Faptul că mașinile se produc la nivel intern a ajutat mult și economia domestică. „Uite ce se întâmplă cu economia în România. Fabrica Dacia ne dă șansa să avem un serviciu bun", a declarat Marinica Duţescu, unul dintre sutele de muncitori care se ocupă în fiecare zi de atașarea ușilor pe mașini.