Reţelele de socializare, arme în revoltele din lumea arabă

144

Platformele de socializare online joacă un rol semnificativ în cadrul protestelor antiguvernamentale din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Reţelele de socializare online „le-au oferit cetăţenilor metode extraordinare de a se organiza şi de a se face ascultaţi", a declarat Philip Seib, director al Center of Public Diplomacy.

Protestele recente din Tunisia, Siria, Libia, Egipt şi Liban au arătat că reţelele de socializare online pot să fie instrumente utile pentru mobilizarea utilizatorilor, conform christianpost.com. Facebook, Twitter, Diggit, My Space, bloggurile personale şi alte platforme online sunt folosite pentru a comunica mesaje către persoane aflate în diverse colţuri ale ţării şi pentru a prezenta mărturii personale, de la faţa locului. Prin intermediul acestor platforme şi reţele online, povestea revoltelor din lumea arabă devin cunoscute publicului din afara ţărilor respective.

Analiştii politici apreciază că reţelele de socializare online sunt folosite mai mult decât mijloacele media tradiţionale în cadrul mişcărilor de protest. Rolul acestor reţele în evenimentele recente din Orientul Mijlociu nu ar trebui să fie subestimat, crede Susannah Villa, director la Movements.org. „Totuşi, aceleaşi evenimente ne-au arătat că unul dintre punctele forte ale reţelelor de socializare online, respectiv faptul că acestea nu sunt conduse de cineva, se poate dovedi şi unul dintre punctele lor slabe", a declarat Villa.

Studierea rolului reţelelor de socializare în cadrul revoltelor lumii arabe a arătat că reţeaua Facebook are 1.820.000 de utilizatori în Egipt, 920.000 de utilizatori în Arabia Saudită, 860.000 de utilizatori în Maroc, 840.000 în Emiratele Arabe Unite, 690.000 în Tunisia, 680.000 în Liban şi 490.000 în Iordania.

Cercetătorii au constatat că sirienii folosesc reţeaua Facebook pentru a discuta evenimentele politice, fapt care, anterior, era considerat un tabu. Totuşi, experţii în comunicare atrag atenţia că noile tehnologii şi căile de comunicare online nu favorizează în mod deosebit vreuna dintre taberele aflate în conflict. Fiecare dintre acestea pot să folosească reţelele de socializare pentru a-şi promova interesele.

„Oricum, merită să ne reamintim un aspect important, atunci când vorbim despre revoluţia Twitter sau despre revoluţia Facebook. Cred că acestea sunt nişte expresii incorecte şi nedrepte faţă de oamenii care au ieşit în stradă şi au riscat, iar în unele cazuri şi-au pierdut viaţa pentru cauza acestor revoluţii", a declarat Seib.

Aproximativ 60% dintre jurnaliştii din 13 ţări ale Orientului Mijlociu au declarat că folosesc reţelele de socializare online în munca lor, conform unui sondaj ale cărui rezultate au fost publicate la jumătatea lunii mai, informează zawya.com.

(Foto: andersonatlarge.typepad.com)