Stuxnet – virusul care atacă obiective industriale

408

Puternicul vierme de internet Stuxnet a atacat cinci obiective industriale din Iran în ultimele 10 luni. Informaţia a fost oferită de analiștii de securitate de la Compania Symantec.

Stuxnet a apărut în presă în a doua jumătate a anului 2010 ca un program informatic prin care erau atacate în special facilităţile nucleare iraniene. Este, practic, primul virus cunoscut care a fost creat special pentru a ataca o infrastructură reală, cum ar fi o centrală nucleară.

„Încercăm să identificăm o epidemiologie", susţine Orla Cox de la Compania Symantec, citată de BBC News. „Încercăm să înţelegem cum și de ce s-a răspândit." Symantec a refuzat să spună numele celor cinci companii atacate sau dacă acestea aveau legături cu programul nuclear iranian. Compania a confirmat însă că atacurile au avut loc între iunie 2009 și aprilie 2010. Oficialii iranieni au admis de-a lungul ultimelor luni că anumite computere au fost atacate, dar au dezminţit orice informaţie cu privire la faptul că virusul ar fi afectat programul său nuclear. BBC informează că ambasadorul Rusiei la NATO a afirmat recent că virusul „ar putea duce la un nou Cernobîl".

Israelul este în topul speculaţiilor cu privire la ţara de origine a viermelui informatic, după ce o altă companie de programe antivirus, Kaspersky Lab, a susţinut că atacul ar fi putut fi coordonat numai „cu sprijinul oferit de un stat".