Telefoane mobile și mașini autonome cu creier

398

Sisteme de inteligenţă artificială care seamănă cu creierul uman. Acesta este următorul pas în dezvoltarea telefoanelor mobile și nu numai. Singura piedică o constituie procesoarele grafice de care aceste sisteme au nevoie și care au necesită mult mai multă putere decât poate oferi un gadget pe care îl pui la ureche. Pe scurt, bateria telefonului ar muri instant. Totuși, cercetătorii de la MIT cred că au găsit o soluţie.

Este vorba despre Eyeriss, un cip care promite posibilitatea instalării unor reţele „neuronale” chiar și pe telefoanele actuale de tip smartphone. Deși are 168 de nuclee, consumă de zece ori mai puţină baterie decât procesoarele grafice care se găsesc în mod obișnuit în telefoanele de astăzi. Ceea ce înseamnă că un astfel de cip ar putea fi instalat într-un telefon fără prea multe pretenţii și fără a-i consuma bateria, scrie engadget.com. Mai mult decât atât, este gândit pentru a putea fi instalat și în mașini autonome, roboţi, drone și alte electronice.

Eyeriss face parte dintr-o întreagă mișcare de dezvoltare tehnologică, cu scopul ca obiectele electronice pe care le folosim să poată realiza mai multe lucruri fără intervenţie umană. Cipul dezvoltat de MIT le va aduce gadgeturilor capacităţi AI (inteligenţă artificială), precum recunoașterea instantanee a feţelor, semnelor, obiectelor și chiar a sunetelor, apelând la datele din memoria device-ului. Nici măcar nu necesită conectare la internet, pentru a obţine date din servere sau servicii cloud. Fiecare nucleu (care funcţionează ca un neuron) are propria memorie de stocare, un sistem opus memoriei centralizate cu care lucrează astăzi procesoarele și plăcile video  pentru a prelucra o anumită cantitate de informaţie.

Datele care rămân nefolosite sunt comprimate în permanenţă. În același timp, sistemul este gândit pentru a împărţi cantitatea de lucru în mod eficient, astfel încât să nu se blocheze încercând să rezolve mai multe lucruri o dată. Nucleele care se află în apropiere unul de altul fac schimb de informaţii, iar dacă acolo se găsesc toate datele de care au nevoie, nu vor mai accesa memoria centrală sau o altă sursă cum este internetul, astfel ca timpul de procesare să fie mult mai rapid. În felul acesta, cipul încearcă să reducă demersul de repetiţie în procesare prin împărţirea task-urilor de executat între 168 de nuclee, fiecare cu memorie proprie, explică si pcworld.com.

Deși nu se menţionează cât de curând ne-am putea aștepta ca tehnologia Eyeriss să apară pe piaţă, deja se anticipează ca impactul ei să fie major. Nu vor mai exista probleme de întârziere și securitate legate de accesarea unor servere, iar electronicele s-ar adapta la situaţii noi și ar învăţa despre mediul în care ne aflăm. Mai este important să știm și că cercetătorii de la NVIDIA au ajutat la realizarea acestui cip, ceea ce dă speranţă că nu va trece mult timp până când această tehnologie va deveni o realitate practică.