NASA le interzice angajaţilor să folosească numele „Iisus”

2234

NASA are o lungă istorie de respectare, și chiar în unele instanţe de promovare, a valorilor religioase ale angajaţilor săi. Nimeni nu va putea uita că, în 1986, astronauţii misiunii Apollo 8 au făcut cu rândul ca să citească din cartea Genezei, în timp ce nava lor orbita în jurul Lunii, în ajunul Crăciunului. Evenimentul a fost difuzat, iar faimoasa atee Madalyn Murray O’Hair a dat în judecată agenţia pentru promovarea religiei și, în final, a pierdut. În secolul XXI însă, lucrurile par să stea cu totul altfel.

Liberty Institute, una dintre cele mai mari firme de avocatură specializată în apărarea drepturile religioase din Statele Unite, a făcut publice informaţii despre un nou caz care implică discriminarea religioasă din partea NASA, îndreptată împotriva angajaţilor săi. În iunie 2015, avocaţii NASA Johnson Space Center (JSC), din Houston, le-au comunicat unor angajaţi care au format clubul religios Praise and Worship că nu mai au voie să menţioneze numele lui Iisus în anunţurile publice pe care le fac prin serviciul de newsletter al companiei. Avocaţii NASA susţin că altfel ar încălca primul Amendament al Constituţiei, întrucât apariţia numelui respectiv face ca anunţul să capete o natură „sectară” sau „denominaţională”, scrie FoxNews. Pe 8 februarie 2016, avocaţii Liberty Institute au răspuns cu o scrisoare care ameninţă NASA cu un proces federal dacă cenzura nu va fi corectată.

Încă din 2001, respectivii angajaţi se strâng în timpul pauzei de masă pentru a citi din Biblie, a se ruga și a cânta imnuri religioase, iar până anul trecut nu au avut nicio problemă cu angajatorii. Clubul nu este exclusivist și nu ţine de nicio confesiune religioasă. Întâlnirile sunt deschise pentru orice angajat, scopul clubului fiind acela de a constitui un suport pentru comunitate prin rugăciune și încurajare. Ca orice alt club de angajaţi de la JSC, și acest club transmite în mod obișnuit informaţii despre organizarea întâlnirilor tuturor angajaţilor JSC, printr-un serviciu de newsletter zilnic. Anunţul cu pricina preciza locul și ora întâlnirii, dar și tema sesiunii, care se intitula „Iisus este viaţa noastră”.

„Suntem șocaţi că NASA va cenzura numele lui Iisus din anunţurile clubului Praise and Worship. NASA are o lungă istorie de a le permite angajaţilor săi să aibă un discurs religios, deci de ce ar face asta?”, se întreabă angajaţii vizaţi. „Este ilegal ca guvernul să cenzureze numele lui Iisus din e-mailurile angajaţilor. Cenzurarea anunţurilor unui club religios este discriminare religioasă evidentă. Administratorii NASA nu sunt deasupra legii”, au declarat avocaţii de la Liberty Institute. Pentru moment, NASA a refuzat să își ceară scuze sau să revină asupra deciziei luate.

„NASA nu interzice folosirea niciunui nume religios în comunicarea internă între angajaţi. Agenţia permite ca organizaţii civice profesionale, religioase sau de altă natură, constituite de angajaţi, să se întâlnească pe proprietatea NASA, în timpul liber al angajaţilor. Conform legii federale, NASA încearcă să echilibreze drepturile angajaţilor de a-și exersa credinţele religioase cu obligaţia de a ne asigura că nu există niciun sprijin din partea guvernului al unei anumite religii. Credem în și încurajăm dialogul deschis și divers între angajaţi și în cadrul agenţiei.”