Trenul Maglev, cu 7 vagoane, propulsat pe bază de levitaţie magnetică, a depășit recordul mondial de viteză, pentru a doua oară în mai puţin de o săptămână. Japonia a stabilit un nou record, cu un tren local care a atins viteza de 603 kilometri pe oră.

Oficialii companiei Central Japan Railway au descris ca fiind o călătorie „confortabilă” şi scurtă pe un traseu de test din regiunea celebrului munte Fuji.

Călătoria a fost confortabilă şi stabilă. Vom continua să analizăm datele şi să ne folosim de ele în construirea şi modificarea vagoanelor şi echipamentelor”, a declarat, pentru publicaţia Asahi Shimbun Yasukazu Endo, şeful centrului de Testare Maglev, citat de Mediafax.

Trenurile Maglev vor rula, în cadrul serviciului comercial, cu viteza maximă de 500 de kilometri pe oră şi vor străbate distanţa Tokyo – Nagoya în doar 40 de minute, mai puţin de jumătate din timpul necesar trenurilor Shinkansen să străbată aceeaşi distanţă. Sistemul de trenuri Shinkansen a aniversat anul trecut 50 de ani de la darea în folosinţă.

Trenurile Maglev plutesc la 10 centimetri deasupra căii de rulare şi sunt propulsate de electromagneţi. Spre deosebire de trenurile clasice, nu există contact cu șina, ceea ce reduce forţele de frecare și permite atingerea unor viteze foarte mari. Deoarece nu pot fi folosite cu infrastructura existentă, trenurile Maglev trebuie concepute de la 0.

Liderii mondiali în domeniu sunt companiile germane Siemens și ThyssenKrupp, cu sistemul Transrapid.

https://youtu.be/FNleI1eHzi0

Foto: Wikimedia