Video: Hiriko, maşinuţa electrică pliabilă cucereşte Europa

26

O maşinuţă electrică pliabilă, concepută de ingineri MIT Boston, în colaborare cu un grup de firme din Ţara Bascilor, ar putea constitui soluţia la ţinta ambiţioasă a Comisiei Europene, de a elimina maşinile pe benzină din spaţiul urban.

Se numeşte Hiriko. Şi are două locuri, o baterie electrică cu autonomie de 120 km în oraș şi un motor plasat… în roţi. Este extrem de mobilă, încât permite rotaţii de 360 de grade, are un parbriz care culisează şi arată ca un cockpit de avion mic.

Dacă ne uităm doar la aceste caracteristici, ca şi la faptul că poate fi parcată într-un spaţiu de doar 1,5 m, putem să înţelegem de ce câteva oraşe sunt deja fermecate de micuţa Hiriko. Malmo, Berlin, Barcelona, San Francisco, Hong Kong, Quito şi insulele Galapagos. Momentan Paris, Londra, Amsterdam, Geneva, Boston, Dubai şi, Bruxelles se află în negocieri pentru acest model. În capitala belgiană, ideea este utilizarea unui număr de circa o sută de astfel de vehicule între gara TGV Bruxelles-Midi, aeroport şi cartierul instituţiilor europene. Hiriko va putea fi cumpărată şi de particulari cu 12.500 de euro.

La lansarea oficială a autoturismului a participat şi preşedintele CE, însă acesta a plecat înainte ca jurnaliştii să apuce să afle, la cald, impresii despre micuţul autoturism.

Surse: Telegrafonline.roAntena 3