Ce va schimba Frăţia musulmană în Egipt?

11

Frăţia musulmană a câştigat alegerile în noul guvern egiptean, cu 235 din cele 498 de locuri din Adunarea populară. Alegerile sunt primele de la demisia preşedintelui Hosni Mubarak, în februarie 2011.

Partidul pentru libertate şi justiţie a câştigat 47,18% din totalul mandatelor. Partidul ultra-conservator salafit Al Nur a ieşit pe locul al doilea, cu 121 de locuri, ce totalizează aproximativ 25%, în timp ce Partidul Liberal a primit doar 9%. Astfel, două partide islamice totalizează peste 70% dintre locurile din Adunarea Populară, după 30 de ani în care ţara a fost condusă de Partidul Naţional Democrat.

"Priorităţile noului parlament sunt dreptatea socială, remuneraţii pentru martiri, împlinirea scopurilor revoluţiei şi progresul Egiptului", a declarat Mohamen Katatni, purtătorul de cuvânt al Frăţiei musulmane.

Apariţia şi avansarea rapidă a acestei grupări şi, implicit, a partidului este o preocupare a egiptenilor moderaţi, din cauza opiniilor celor dintâi despre legea Sharia şi drepturile femeilor şi minorităţilor. Crezul Frăţiei este "Allah este obiectivul nostru, Profetul este liderul nostru, Coranul este legea noastră. Jihadul este calea noastră, moartea pentru Allah este cea mai mare speranţă a noastră".

Tranziţia nu a fost uşoară nici la nivel social. O serie de proteste violente au avut loc luna trecută în Cairo, proteste care s-au soldat cu morţi şi răniţi, atât în tabăra manifestanţilor cât şi a soldaţilor.

Surse: The Telegraph, AFP, CNN