Viitorul aviaţiei: avioane de pasageri fără pilot

362

Binecunoscuta expresie „Vă vorbeşte căpitanul dumneavoastră" ar putea deveni curând istorie, datorită noii generaţii de avioane care ar putea zbura fără pilot.

În domeniul militar, există deja avioane care folosesc sisteme automate pentru aterizare, spre exemplu, sau care sunt pilotate de la distanţă. Bazele acestor sisteme automate au fost puse acum aproape 100 de ani, atunci când a fost inventat primul autopilot. Datorită acestui sistem, s-a reuşit ca avionul să-şi poată păstra singur o anumită altitudine, ceea ce a presupus prima automatizare în carlingă.

În viitor, se aşteaptă o nouă revoluţie în ceea ce priveşte transportul aerian, datorită electronicii din ce în ce mai avansate, care va scoate din calcul (în timpul zborului) factorul uman şi-l va transforma într-un simplu observator. Missy Cummings, fost pilot militar, în prezent profesoară asociată la departamentul de Aeronautică şi Astronautică de la Massachusetts Institute of Technology's, declara că acest lucru va fi posibil, dat fiind faptul că toate comenzile sunt digitale, electronice şi nu este nevoie de nicio persoană pentru a le activa, notează BBC.

Pentru a testa această posibilitate, compania BAE Systems a pilotat un avion, cunoscut drept „The Flying Test Bed", fără pilot în Marea Britanie. La bordul avionului se aflau câţiva piloţi care ar fi putut prelua comanda în caz de urgenţă, dar în mare parte, avionul a zburat fără intervenţia acestora. Însă, nu este acelaşi lucru un avion cu câteva persoane la bord precum cel testat, cu un avion cu 350 de pasageri care zboară singuri într-un avion care va traversa Oceanul Atlantic, spre exemplu.

În prezent, avioanele sunt pilotate de doar 2 piloţi, spre deosebire de acum câteva decade, dar în viitor, pe măsură ce comenzile vor deveni automate, va fi nevoie doar de un pilot şi apoi, următorul pas va fi ca avioanele să fie pilotate de la distanţă, fără niciun pilot la bord.