Vodafone admite existenţa unor reţele secrete de spionaj

960

Vodafone, una dintre cele mai mari companii de telefonie la nivel mondial, admite în premieră existenţa unor reţele secrete prin care agenţiile guvernamentale pot asculta toate conversaţiile realizate prin Vodafone, în toate cele 29 de ţări unde operează.

De la dezvăluirile lui Edward Snowden, de anul trecut, atitudinile companiilor de telefonie au trecut de la negare indignată la indiferenţă și subminarea importanţei subiectului, până la recunoașterea unei participări „impuse” de guverne.

În aceste circumstanţe, Vodafone urmează să publice primul raport global despre cum monitorizează guvernele conversaţiile și deplasările cetăţenilor de rând. Raportul de 40.000 de cuvinte (Law Enforcement Disclosure Report) a fost pregătit încă din toamna trecută, compania susţinând că nu există niciun motiv ascuns pentru care raportul a fost publicat acum.

Compania a declarat că agenţiile guvernamentale s-au legat prin cabluri direct la reţelele Vodafone și a altor companii de telecomunicaţii și, astfel, au putut să asculte conversaţii în timp real, un scenariu de coșmar, conform grupurilor pentru drepturile omului.

Raportul adună numărul de mandate prin care guvernul a cerut interceptarea datelor, dar și strângerea de metadate, pentru anul 2013. Însă, cum fiecare ţară are diferite metode de spionaj, comparaţiile directe pot duce la concluzii eronate. Unele totaluri includ mandate care s-au repetat pentru o persoană sau care, pentru aceeași persoană au fost trimise mai multor companii de telecomunicaţii.

Mai multe ţări, printre care și România, nu au permis strângerea datelor, din cauză că „este ilegal să faci public orice aspect privind interceptarea datelor”. Ţări din această categorie sunt: Turcia, Qatar, Africa de Sud, India și Egipt.

Odată cu publicarea acestui raport, compania probabil speră ca accentul discuţiei să se mute de la rolul companiilor în scandalul de spionaj la implementarea unor legi pentru apărarea dreptului la intimitate și pentru o transparenţă mai mare cu privire la activităţile agenţiilor guvernamentale.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.