Vrei să conduci un oraș? Acum există o aplicaţie pentru asta

36

Rio de Janeiro este primul oraș din lume care folosește tehnologia IBM pentru Orașe Inteligente pentru a-și coordona serviciile în timp real, de la răspunsul la apeluri de urgenţă până la trafic. Conceptul IBM utilizează tehnologia informaţiei şi comunicării pentru a îmbunătăţi eficienţa economică, permiţând astfel o dezvoltare mai rapidă a orașului, scrie Christian Science Monitor.

Serviciile sunt realizate prin intermediul IBM Center Operations, un fel de centru de control și misiune, capabil să lucreze cu informaţii în timp real, să anticipeze problemele şi să coordoneze resursele disponibile.

Sistemul a fost iniţial integrat în Rio ca o modalitate de a îmbunătăţi sistemul de răspuns la urgenţe în urma inundaţiilor din 2010. Prin utilizarea unui sistem de prognoză, care sintetizează datele din bazinul hidrografic, studii de topografie, istoricul precipitaţilor şi imagini radar, centrul de operaţiuni este în măsură să anticipeze ploile abundente, inundatiile, alunecările de teren, căderile de tensiune, şi pericolele din trafic.

Rezidenţii pot descărca pur şi simplu o aplicaţie pe telefon sau pot urmări alertele din oraş prin intermediul Facebook şi Twitter. În caz de accident de mașină sau blocaj în trafic aplicaţia va calcula ruta cea mai eficientă, bazată pe modelele de trafic actuale şi prezise. În același timp se pot monitoriza și răspunsurile la apelurile de urgenţă pentru același eveniment.