4 din 5 militari răniţi în Irak sau Afganistan declară că au o "viaţă împlinită"

62

Căpitanul William Lyles coboară încet scările, punând cu grijă un picior înaintea celuilalt. Pentru un om sănătos, mişcarea durează o secundă. Pentru Lyles, care are ambele picioare amputate şi foloseşte proteze, coborârea a 12 trepte necesită concentrare şi un efort care durează 60 de secunde.

Lyles este numai unul dintre 838 de soldaţi americani care şi-au pierdut o mână sau în picior pe câmpurile de luptă din Irak şi Afganistan. Dintre aceştia, 2,6% au 3 sau 4 membre amputate, 90% au tulburări psihice, 60% suferă de sindrom post-traumatic şi 40% au leziuni cerebrale.

Printre toate aceste statistici nefericite, se află însă una care aşază totul într-o altă perspectivă: 4 din 5 soldaţi declară că viaţa lor este împlinită, conform unui studiu realizat de Departamentul pentru Problemele Veteranilor.

Portretul robot al veteranului american contemporan curprinde câteva elemente: cel mai probabil este bărbat (98% din veterani sunt bărbaţi), a luptat în Irak (unde s-au înregistrat de 2 ori mai mulţi răniţi decât în Afganistan), a luptat în forţele terestre şi avea vârsta de 25 de ani la momentul amputării.

„În ciuda provocărilor pe care le prezintă amputarea membrelor, sondajul arată că majoritatea veteranilor de război (91% dintre cei care au pierdut unul sau ambele picioare şi 80% dintre cei care şi-au piedut una sau ambele mâini) au fost de acord că au „o viaţă împlinită.", declară Robert A. Petzel, medicul care a realizat studiul. „Am plecat inspiraţi de acolo”, au afirmat cei care au luat interviurile.

După montarea unei proteze, veteranii cu amputări la membrele inferioare reuşesc să îşi redobândească mobilitatea, iar unii chiar se întorc la hobby-urile lor, precum alpinismul, cântatul la vioară sau practicarea sporturilor acvatice.