Zeus, virusul de pe Facebook care îţi goleşte contul bancar

387

Un singur click greşit pe un link pe Facebook poate să îţi instaleze pe calculator un virus denumit Zeus, care îţi poate afla informaţiile legate de contul bancar, pe care mai apoi îl goleşte, notează Bits Blogs (New York Times).

Un singur click greşit pe un link pe Facebook poate sa îţi instaleze pe calculator un virus denumit Zeus, care îţi poate afla informaţiile legate de contul bancar, pe care mai apoi îl goleşte, notează Bits Blogs (New York Times).

Virusul troian a infectat deja milioane de computere, cele mai multe fiind pe teritoriul Statelor Unite. Prima oară, acesta a fost detectat în 2007, dar în luna mai a acestui an au apărut tot mai multe incidente, au observat cercetătorii de la firma de securitate Trend Micro.

Odată instalat pe computer, virusul rămâne în stare latentă, până când detectează că utilizatorul foloseşte datele bancare ale contului. Acesta „fură" parola contului şi astfel permite hackerului să extragă banii din cont. Uneori afişează o pagină falsă a site-ului băncii pe care utilizatorul o accesează şi poate afla mai multe informaţii confidenţiale (de exemplu, numărul de securitate socială – social security number), care pot fi vândute mai apoi pe piaţa neagră.

Virusul nu poate rula pe sistemele Mac OS X sau Linux, păcăliţii fiind utilizatorii de sisteme de operare Windows, notează Business Insider. De asemenea, chiar şi cei care folosesc telefoane mobile Blackberry sau cu sistem Android pot fi ţinte ale hackerilor, relatează SCMagazine.

O soluţie pentru a evita infectarea cu virusul Zeus este evitarea linkurilor care par ciudate sau care provin de la persoane necunoscute, sfătuieşte Huffington Post.

De asemenea, folosirea metodei de verificare în doi paşi pentru accesul online al contului bancar poate fi o altă soluţie salvatoare. Orice bancă oferă informaţii despre cele mai bune metode de protejare a informaţiilor şi a contului. În cazul utilizării serviciului de home-banking, pentru protecţia datelor este necesară delogarea înainte de ieșirea din pagină.