Cea mai veche Tora din lume, descoperită la cea mai veche universitate din lume

1159

Cel mai vechi exemplar complet al Torei a fost descoperit recent la Universitatea Bologna, cea mai veche universitate din lume, de către profesorul de ebraică Mauro Perani. Sulul - conţinând primele cinci cărţi ale Bibliei, scrise de Moise - a stat ascuns la vedere timp de peste 100 de ani, fiind catalogat în mod eronat de un arhivist în anul 1889.

Valorosul sul a fost descoperit în arhivele Universităţii Bologna, fondată în anul 1088, precedând astfel universităţile Oxford și Cambridge, precizează The Telegraph. Sulul, confecţionat din piele de oaie, lung de 36 de metri şi înalt de 64 de centimetri, era clasat în arhivele universităţii italiene ca un document din secolul al XVII-lea.

 Însă, profesorul de ebraică Mauro Perani a observat că textul sulului nu era conform cu anumite modificări aduse Torei în secolul al XII-lea. „M-am gândit imediat că sulul era mult mai vechi", a spus profesorul italian, întrucât conţinea litere şi semne care au fost interzise în secolul al XII-lea de filosoful evreu Moise Maimoinide.

„Am trimis imediat fotografii ale sulului la câţiva din cei mai mari experţi din lume în domeniu. Cu toţii au fost de acord că datează din sec. al XII-lea sau al XIII-lea. Un cercetător l-a datat chiar ca fiind din sec. al XI-lea", relatează Perani.

Sulul a fost supus datării cu Carbon 14 de către Universitatea italiană Salento și de către Universitatea americană din Illinois, iar ambele teste au confirmat că textul datează din anii 1155-1225. „Acest lucru le face a fi cele mai vechi suluri complete ale Torei din lume", subliniază Perani, adăugând că valoarea acestora ar putea ajunge la 1,3 milioane $, potrivit Los Angeles Times.

 Sulurile conţinând Tora sunt extrem de rare, pentru că majoritatea au fost distruse după utilizarea lor în cadrul liturghiilor iudaice. „Când manuscrisele se uzau, se considera că și-au pierdut caracterul sfânt. În consecinţă, nu mai puteau fi folosite în ceremonii religioase și erau îngropate", explică expertul italian. Zeci de mii de suluri Tora au fost, de asemenea, distruse înainte și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de către naziștii din Germania și de către fasciștii lui Mussolini din Italia.

Potrivit experţilor italieni, sulul a intrat în posesia Universităţii din Bologna provenind de la o mănăstire dominicană din regiune, după desfiinţarea de către Napoleon a ordinelor religioase din Italia, în secolul al XIX-lea.

Niciun articol afișat