Esenţiale azi, 16 octombrie

104

Ludovic Orban, desemnat premier

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi nominalizarea liderului PNL Ludovic Orban pentru postul de premier. Orban a afirmat că, din punctul de vedere al PNL-ului, este încheiată lista cu miniștri, dar că „în următoarea perioadă încep negocierile politice cu partidele care au stat alături de noi la moţiunea de cenzură”. Liderul PSD, Viorica Dăncilă, a anunţat că partidul său nu se va prezenta la votul de învestitură a guvernului.

Bacșișul va fi înregistrat separat pe bonul fiscal

Senatul a adoptat, miercuri, propunerea legislativă prin care bacşişul încasat de la clienţi în restaurant și baruri este evidenţiat distinct pe bonul fiscal. Operatorul economic va înmâna clientului nota de plată înainte de emiterea bonului fiscal. Nota de plată va conţine rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacşişului, care poate varia între 10 şi 15% din valoarea serviciilor de care a beneficiat. Propunerea va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional.

Piaţa auto românească, creștere de peste 100%

Numărul înmatriculărilor de autoturisme noi în Uniunea Europeană a crescut cu 14,5% în luna septembrie, la 1,24 milioane. Piaţa auto din România a înregistrat o creştere de 118,2% în luna septembrie, fiind înmatriculate 6.046 de autoturisme, faţă de 2.771 de vehicule în perioada similară din 2018. În rândul primelor cinci pieţe europene, livrările au înregistrat creşteri de două cifre în Germania (22,2%), Spania (18,3%), Franţa (16,6%), Italia (13,4%), dar în Marea Britanie avansul a fost de doar 1,3%, din cauza incertitudinilor legate de Brexit.

Europa: Aerul poluat a provocat 400.000 de decese în 2016

Calitatea slabă a aerului a provocat aproximativ 400.000 de decese premature în Europa în 2016, cel mai recent an din care sunt disponibile date. Aproape fiecare oraş european locuit este expus la niveluri de poluare care le depăşesc pe cele considerate sănătoase. „Poluarea aerului este în prezent cel mai important risc de mediu la adresa sănătăţii umane”, se arată într-un raport al Agenţiei Europene de Mediu. În iulie, Comisia Europeană a solicitat Curţii Europene de Justiţie să ia măsuri împotriva Spaniei şi Bulgariei în privinţa calităţii slabe a aerului, avertizând că aceste ţări nu îşi protejează cetăţenii în faţa poluării.

Ciocniri violente între protestatari și poliţie la Barcelona

Ciocniri violente între protestatari şi poliţie au avut loc marţi seară la Barcelona, în timpul manifestaţiilor declanşate după recenta condamnare la închisoare a 9 lideri ai separatiştilor catalani. Protestatarii au aruncat pietre şi torţe în direcţia forţelor de ordine şi au incendiat containere de gunoi şi cartoane pe mai multe străzi din centrul Barcelonei. Poliţia a ripostat cu bastoane. Proteste au avut loc şi în oraşele Girona şi Tarragona. Guvernul a denunţat „violenţa generalizată” din cadrul manifestaţiilor.

Mexic: Cincisprezece morţi în urma confruntării armatei cu civili înarmaţi

O confruntare între civili înarmaţi şi militari, în statul mexican Guerrero, s-a soldat cu moartea a 14 civili și a unui militar. Armata se deplasase la faţa locului în urma unui apel de urgenţă ce semnala prezenţa unor oameni înarmaţi în municipiul Tepochica. Atacul s-a produs în apropiere de Iguala, oraş din care, pe 26 septembrie 2014, au dispărut 43 de elevi, predaţi de poliţişti locali corupţi grupării criminale Guerreros Unidos. Confruntarea este cea de-a doua din ultimele 48 de ore care implică forţe de securitate mexicane, după atacul armat din Aguililla, în care 13 poliţişti au fost ucişi de o grupare de narcotraficanţi. Mexicul se confruntă cu un val de violenţe şi o creştere a numărului de infracţiuni. Potrivit datelor oficiale, între ianuarie şi august 2019 s-au înregistrat 23.063 de asasinate.

SUA au atacat cibernetic Iranul

SUA au desfăşurat o operaţiune cibernetică secretă împotriva Iranului în urma atacurilor de la 14 septembrie asupra unor instalaţii petroliere saudite. Atacul informatic american ar fi afectat echipamente de hardware. Administraţia Donald Trump a încercat prin această operaţiune să răspundă la ceea ce consideră a fi fost o agresiune din partea Iranului fără a genera o escaladare a conflictului.

Japonia, devastată de taifunul Hagibis

Numărul japonezilor decedaţi în urma trecerii taifunului Hagibis a ajuns la 74, înregistrându-se și 224 de răniţi și 12 persoane dispărute. Numeroase victime au murit înecate în inundaţii după ce mai multe râuri s-au revărsat. S-au înregistrat peste 170 de alunecări de teren în 19 prefecturi, multe dintre ele conducând la blocarea drumurilor. Peste 13.000 de locuinţe au fost inundate, dintre care 1.100 au fost grav deteriorate. Circa 5.000 de persoane au rămas în adăposturi temporare. Premierul nipon, Shinzo Abe, a declarat că Japonia este gata să cheltuiască 710 milioane de yeni (6,5 milioane de dolari) pentru a ajuta zonele devastate.

China, indignată de reacţia americană la protestele din Hong Kong

China şi-a exprimat miercuri „profunda indignare” după un vot în Camera Reprezentanţilor de la Washington în favoarea libertăţilor civile în Hong Kong, cerând SUA „să înceteze imediat amestecul în problemele interne ale Chinei”. Statele Unite își propun să condiţioneze menţinerea statutului economic special al regiunii de o evaluare anuală în domeniul respectării drepturilor omului.

Şefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a fost constrânsă miercuri să-şi întrerupă discursul după ce a fost huiduită de parlamentari pro-democraţie.

FMI: Conflictul economic SUA-China va frâna dramatic creșterea economiei globale

Războiul comercial dintre Statele Unite şi China va încetini creşterea economiei globale din 2019 la cel mai scăzut ritm de după criza din 2008-2009, a avertizat Fondul Monetar Internaţional, adăugând însă că producţia îşi va reveni dacă tarifele vor fi eliminate.