Esenţiale azi, 18 decembrie

91

Europa

Nou protest masiv în Cehia împotriva premierului

Aproximativ 10.000 de persoane au manifestat din nou marţi seara în centrul Pragăi împotriva premierului ceh, Andrej Babis, la o săptămână după protestul care a scos în stradă aproximativ 50.000 de participanţi. Manifestanţii cer demisia prim-ministrului, implicat într-un caz de fraudă cu subvenţii europene şi aflat într-o situaţie de conflict de interese. Premierul neagă acuzaţiile.

Protestatarii ucraineni se opun vânzării terenurilor agricole ale ţării

Forţele de ordine ucrainene s-au ciocnit marţi cu protestatarii adunaţi în Kiev, care manifestau împotriva unui controversat proiect de lege ce vizează autorizarea vânzării de terenuri agricole fertile. Proiectul de lege ar autoriza, începând din 2020, vânzarea de terenuri agricole. Ucraina dispune de 32,5 milioane de hectare de teren arabil – aproape dublu faţă de Franţa –, dintre cele mai fertile din lume, dar care în momentul de faţă nu poate fi vândut, ci doar dat în arendă.

Papa Francisc abrogă regula confidenţialităţii pentru cazurile de abuz sexual

Papa Francisc a schimbat marţi modul în care Biserica Romano-Catolică se ocupă de cazurile de abuz sexual asupra minorilor, abrogând regula „confidenţialităţii pontificale”, care le-a acoperit până acum. Confidenţialitatea pontificală este o regulă care protejează informaţii sensibile legate de conducerea bisericii. Papa a emis două documente ce vizează abuzurile sexuale. Acestea cer raportarea suspiciunilor către autorităţile civile, atunci când legea impune acest lucru, și cresc de la 14 la 18 ani vârsta la care fotografiile pot fi considerate pornografie infantilă. Ridicarea „confidenţialităţii pontificale” a fost o cerere a liderilor bisericii la un summit desfășurat în februarie.

Curtea Supremă poloneză avertizează că noua lege privind magistraţii poate scoate ţara din UE

Noua lege propusă de partidul polonez de guvernământ, Lege şi Justiţie (PiS), care cuprinde măsuri disciplinare în dreptul magistraţilor ce se împotrivesc reformelor în justiţie, poate duce pe termen lung la ieşirea Poloniei din Uniunea Europeană, susţine Curtea Supremă poloneză. Reforma sistemului judiciar polonez, demarată cu patru ani în urmă de formaţiunea conservatoare PiS, este considerată de Bruxelles şi de opoziţia poloneză o încercare de subordonare a justiţiei de către politic.

Scoţia vrea un nou referendum pentru independenţă

Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, a anunţat marţi că va cere Londrei să permită desfăşurarea unui nou referendum privind independenţa Scoţiei, după victoria la alegerile legislative a Partidului Conservator, pro-Brexit, al premierului Boris Johnson. În Scoţia, scrutinul a fost câştigat de Partidul Naţional Scoţian, care doreşte rămânerea în UE. Sturgeon a subliniat că „viitorul pe care îl doresc scoţienii este foarte diferit de cel al unei mari părţi din Regatul Unit”.

 

Orientul Mijlociu

Dispute pe tema ajutorului umanitar alocat Siriei

Cei zece membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate ONU au solicitat marţi Rusiei să nu se opună prelungirii acordării de ajutor umanitar transfrontalier poporului sirian. Consiliul de Securitate negociază reînnoirea pentru un an a ajutorului pentru 4 milioane de sirieni. Proiectul propune adăugarea unui al cincilea punct de trecere, la frontiera cu Turcia, celor patru deja existente (două la frontiera turcă, unul la frontiera iordaniană şi unul la cea irakiană). În schimb, Rusia a propus scăderea numărului punctelor de frontieră prin care să se poată acorda ajutor umanitar.

Rusia a anunţat că va aloca 700 de milioane de dolari pentru reconstrucţia Siriei, investind 500 de milioane de dolari pentru modernizarea portului Tartus și 200 de milioane de dolari pentru modernizarea unei facilităţi care produce fertilizatori chimici. În următoarele şase luni, Rusia va livra Siriei 100.000 de tone de cereale ca ajutor umanitar. De asemenea, Rusia contribuie cu 17 milioane de dolari la eforturile ONU de reconstrucţie în Siria. Statul rus este principalul susţinător militar al guvernului sirian în războiul civil.

Erdogan: Turcia a fost „obligată” să intervină în Siria

Turcia a fost „obligată” să intervină militar în Siria din cauza insuficienţei de ajutoare internaţionale pentru refugiaţii sirieni, a declarat marţi preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, criticând lipsa de sprijin financiar din partea Uniunii Europene. „Am lansat operaţiunea «Primăvara Păcii» în nord-estul Siriei pentru că vrem ca această zonă să rămână sigură”, pentru ca „refugiaţii să se întoarcă în patria lor”, a declarat el. Turcia găzduieşte mai mult de 4 milioane de refugiaţi, dintre care 3,6 milioane de sirieni.

Turcia a demarat zeci de noi arestări în dosarul loviturii de stat din 2016

Poliţia turcă a început marţi arestarea a 278 de persoane acuzate de implicare în tentativa de lovitură de stat din iulie 2016. În zorii zilei, au fost reţinuţi 171 dintr-un total de 260 de suspecţi avuţi în vedere în prima și cea mai mare operaţiune. O a doua operaţiune vizează 18 persoane din Ministerul Sănătăţii. Până în prezent, peste 130.000 de angajaţi din sectorul public au fost suspendaţi sau concediaţi, iar circa 50.000 de persoane acuzate de lovitură de stat sau terorism sunt în arest preventiv.

 

America de Nord

SUA adoptă sancţiuni împotriva Nord Stream 2

Congresul american a votat adoptarea de sancţiuni împotriva gazoductului rusesc Nord Stream 2, acuzat că întărește influenţa Moscovei în Europa. Sancţiunile au fost denunţate de către Uniunea Europeană. Gazoductul evită în special Ucraina, tranzitată în prezent de o mare parte din gazul rusesc. Sancţiunile afectează și TurkStream, un gazoduct rusesc care va aduce gaz prin Marea Neagră, în Turcia. De asemenea, se aplică sancţiuni pentru orice proiecte succesive ale Nord Stream 2 și TurkStream.

 

Asia

Zece morţi într-un nou atac terorist în Afganistan

Zece membri ai unei familii au fost ucişi marţi după ce maşina lor a sărit în aer în timp ce se îndreptau spre o înmormântare în estul Afganistanului. Vineri, zece afgani, dintre care patru femei şi un copil, au fost ucişi în estul ţării de explozia unei bombe la trecerea vehiculului în care se aflau. În medie, nouă copii au fost ucişi sau răniţi zilnic în primele nouă luni ale acestui an.

Niciun articol afișat