FOTO: Crater adânc de 60m, cu diametrul de 30, sperie Guatemala imediat după furtuna Agatha

45

    Furtuna tropicală Agatha, prima dintr-un sezon ciclonic care se anunţă foarte violent, a lăsat în urma sa aproape 300 de morţi şi dispăruţi în America Centrală, marea majoritate în Guatemala, au anunţat marţi autorităţile locale, potrivit AFP. Acestora li se adaugă miile de oameni evacuaţi din casele lor după ce un vulcan a erupt aruncând cenușă până la 60m înălţime.

    Și, dacă nu era de ajuns, marţi, în mijlocul orașului, s-a format un crater de 60 de metri adâncime, care a „înghiţit” 10 persoane și o clădire cu trei etaje. Autorităţile spun că de vină ar fi nite defecţiuni la sistemul de scurgere al orașului, care, de altfel, este foarte vechi.

 Groapa formată pe 1 iunie 2010

    Un eveniment simlar s-a petrecut, tot în Guatemala, și în februarie 2010. Atunci 14 persoane și-au pierdut viaţa, iar autorităţile au învinuit tot sistemul de canalizare.

Craterul produs în Guatemala în februarie 2010

   Fenomenul „gropilor spontane” apare și în alte locuri din lume, în general fiind cauzat de eroziunea straturilor tereste, alcătuite din roci având o cotă mare de dizolvare. Apele subterane curg pe sub aceste roci, formând tuneluri subterane, peșteri sau gropi. Iată câteva exemple de astfel de gropi:

 Marea groapă albastră, din Belize

 Marea groapă Kimberly, din Africa de Sud Groapa Glory, din Monticello, California