Numele Andrei Plăcintă nu ar fi ieșit niciodată în evidenţă dacă posesorul lui nu ar fi fost fiul unui politician. Și dacă nu era neascultător de părinţi. Ieri însă, parcă i s-au adunat toate „pedepsele cu suspendare" din ultimii ani. Sau l-a lovit Dumnezeul în care nu crede?

A fost reţinut de poliţie după ce și-a bătut prietena în plină stradă și a călcat cu mașina premeditat un cetăţean care a vrut să îi despartă. Se pare că era sub influenţa etnobotanicelor. Pentru presă a fost subiect bun de exploatare politică, dat fiind că mama lui e senatoare și fost ministru. Cu această ocazie au fost republicate pozele din vară și de anul trecut, în care tânărul apărea în ipostaze homosexuale sau de rocker satanist. Altceva mă face să îl iau ca subiect al blogului ST.

Pe profilul său de facebook la rubrica citatul favorit era trecut „Religia este un reflex social", cunoscută afirmaţie la convenţiile ateilor. La 18 ani, în Elveţia, a aderat și mai apoi s-a declarat preot în Prima Biserică a Ateilor. Scopul acestei biserici este „să elibereze lumea de credinţa religioasă". Ca formă finală de dispreţ la adresa religiei, s-a lăsat fotografiat urinând în faţa unui crucifix dintr-o troiţă maramureșeană. Într-un comentariu de facebook la poză a afirmat că „asta fac eu cu Dumnezeu."

Ieri a dat-o în bară catastrofal. Să fie vreo legătură între religia lui și comportamentul anti-social? Sunt conștient că multe personalităţi biblice – Adam, Noe, Lot, Aaron, Eli, Samuel, David, Solomon – au avut și copii care au călcat complet aiurea faţă de părinţii lor, prin gesturi șocante, revoltătoare, asemănătoare cu ale tânărului Plăcintă. Dar toate au avut la bază răzvrătirea faţă de Dumnezeu. Nici aici nu poate fi altfel. Nu spun că Dumnezeu l-a lovit. Dacă ar fi așa, atunci Dumnezeu ar fi dator multor altora care sunt de departe mai vrednici la asta. Formula biblică ce însoţește răzvrătirea e simplă și general acceptată: culegi ce ai semănat.

În vară, deranjată de faptul că fiul ei era caracterizat ca „beizadea", mama lui a afirmat că „Andrei Plăcintă este un tânăr ca toţi tinerii, care se răzvrătesc prostește câteodată." Ieri însă a spus că fiul ei „este un tânăr responsabil și va răspunde pentru ce s-a întâmplat." Nu cred că Andrei Plăcintă e simbolul tinerei generaţii actuale. Nu vreau să cred.