Revista Capital, care are profil economic, nu educativ, a oferit săptămâna aceasta o carte care vorbeşte tot despre valori morale. Cartea nu este în sine religioasă, dar este impregnată de principii biblice.

Revista Capital, care are profil economic, nu educativ, a redistribuit săptămâna aceasta o carte care vorbeşte tot despre valori morale. Cartea nu este în sine religioasă, dar este impregnată de principii biblice.

 

Când citeşti un titlu precum Piramida succesului, te aștepţi la prezentarea unor principii de succes în administrarea prosperă a afacerilor. Încă din primele 20 de pagini însă autorul, dr. Ron Jenson , desfiinţează cele 5 P-uri, elemente care doar dau impresia de succes, dar nu îl reprezintă: Puterea. Prosperitatea. Poziţia. Prestigiul. Plăcerea. În felul acesta cartea creează vidul de idee. Dacă nu acestea, atunci care ar trebui să fie priorităţile omului de succes?

Concentrarea asupra verbului „a fi”, uitând, cel puţin pentru o perioadă, de verbul „a avea”, consideră autorul că este soluţia pentru dezvoltarea personală. Iar pentru a realiza asta este nevoie de cultivarea spiritualităţii, care este cu totul altceva decât religiozitatea. Religiozitatea înseamnă a te comporta ca şi când Dumnezeu ar exista, undeva, în Cer sus. Spiritualitatea înseamnă a pune în practică nişte „principii durabile”.

Îndrăgostit de acrostih, Ron Jenson propune soluţiile în această formulă:

Verificaţi-vă propriile valori.

Articulaţi-vă propriul tipar etic şi filozofia de viaţă.

Lămuriţi-vă perspectiva corectă asupra lucrurilor.

Operaţi doar pe baza valorilor durabile.

Revedeţi-vă sistematic evoluţia.

Inspiraţi-i pe cei din jur să adopte principii durabile.

După pasul formării personale, autorul sugerează că al doilea este principiul unităţii, conform îndemnului biblic „iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi”.

Al doilea acrostih arată așa (UNIŢI):

Utilizarea încurajării (O simplă statistică furnizată de Institutul American pentru Relaţii de Familie arată că în medie, părinţii fac zece observaţii negative pentru fiecare comentariu pozitiv adresat copiilor. Profesorii, însă, au constatat că este nevoie de patru observaţii pozitive pentru fiecare observaţie negativă.)

Nevoia de celălalt

Interacţiunea sinceră şi apropiată

Tăria încrederii

Înţelegerea celuilalt

Concluzia cărţii oferite săptămîna aceasta de revista Capital este, după cum afirmă autorul, că „trăsăturile de caracter pe care ni le dorim se grupează toate în conceptul de autenticitate. Construirea succesului autentic vă impune să fiţi acelaşi şi în forul dumneavoastră interior şi în ochii lumii, ceea ce înseamnă integritate! Prin urmare, armonizaţi-vă viaţa lăuntrică, privată cu cea exterioară, publică, pe temeiul aceloraşi principii.”

Respectându-te, respectându-i pe alţii şi respectând principiile lui Dumnezeu vei reuşi să ajungi departe. O nouă perspectivă asupra lucrurilor, nu?

 

Oricum, se vorbeşte mai des despre faptul că avem nevoie de valori morale în viaţa noastră. Integrate, nu doar trâmbiţate. Și m-am bucurat, pe lângă decizia revistei Capital, să constat că unele edituri au decis să facă marele pas și să înceapă să publice cărţi de şi despre religie. Un exemplu este editura Compania care are 3 noutăţi în domeniu: Sfânta Scriptură pentru popor, de I. Popescu-Băjenaru, Viaţa creştină în pilde, culese şi prelucrate de Al Lascarov – Moldovanu şi Biblia povestită celor tineri, adaptare după I.Popescu-Băjenaru.

 

Bianca Timșa-Stoicescu este realizator la Radio Vocea Speranţei și scrie pentru rubrica ST Guest Contributors.