Cu o zi înainte, lucrurile erau cu totul altfel. În presa internaţională, Gadhafi era în prim-plan, cu o Franţă hotărâtă să răspundă crizei din Libia printr-un atac militar aerian. În presa românească, cazul Dan Voiculescu făcea breaking news la Realitatea și era foarte discret la Antena 3.

Fapt e că ieri ambele posturi de știri românești, dar și alte publicaţii, au vorbit despre unul și același lucru – cutremur uriaș în Japonia și valuri tsunami în Japonia și în lume. Dacă nu era cutremurul, toată ziulica am fi fost bombardaţi cu uriașele crize din lumea românească, cu acele accese și răţoieli de „așa nu se mai poate”!

Ce mi-a atras atenţia a fost faptul că în presa internaţională quality titlurile au avut cuvinte-cheie precum: „cutremur uriaș”, „tsunami devastator” sau „stare de urgenţă”. La noi, unde știrile ori sunt știri, ori nu mai sunt, registrul e cu totul altul, demn de titlurile din tabloide (asta ca să reevaluăm obiectivitatea presei românești faţă de evenimente internaţionale). Câteva exemple: RealitateaTV: „Japonia, Apocalipsa acum”; Antena3: „Japonia, imaginea sfârșitului lumii”; Adevărul: „Japonia, Apocalipsa după Richter”, Evenimentul zilei: „Imagini apocaliptice din Japonia”. Nu la fel au scris Gândul, Mediafax sau Semnele Timpului.

Dacă e să aflu de undeva cum arată „sfârșitul lumii” sau „apocalipsa” nu voi apela niciodată la presă. E mult mai onest și mai sigur să apelez la Biblie. Ekkehardt Mueller spune în ediţia din martie a ST că „Biblia nu se citește după ziar”. E bine de știut că seismele și valurile tsunami au un cuvânt de spus în scenariul sfârșitului lumii. În Evanghelie, textul este cât se poate de clar: „Pe pământ va fi strâmtorare printre neamuri, care nu vor ști ce să facă la auzul urletului mării și al valurilor” (Evanghelia după Luca 21:25). Același vorbitor, Iisus Christos, avertizase că „pe alocuri vor fi mari cutremure de pământ” (Luca 21:11).

Adevărul este că ce s-a întâmplat vineri în Japonia și apoi în lume a fost un eveniment cu totul unic, care a atras atenţia întregii planete. El se înscrie perfect în ceea ce Iisus Christos a declarat că se va întâmpla, alături de alte evenimente, înaintea venirii Sale. Asta nu înseamnă că neapărat mâine sau cel mult poimâine va veni sfârșitul lumii. Nu cred RealitateaTVcare îmi spune că Apocalipsa e acum, și nici Antena3 care îmi arată live „imaginea sfârșitului lumii”. (Ştiu că nici ele nu o cred, dar dă bine la trafic și audienţă.)

În același timp nu pot nici să spun că finalul acestui pământ va fi obligatoriu hăt departe, abia peste 50 de ani. Conform Bibliei, știu că e aproape și nu pot pune nicio dată. Niciuna! Iar dacă sfârșitul lumii întârzie, în fiecare zi ar trebui să fiu pregătit să mă întâlnesc cu Dumnezeul meu. Nu au crezut-o zecile de mii de japonezi daţi încă dispăruţi. Pentru mulţi dintre ei, aflaţi în tren, pe coastă, în mașini, pe poduri, a fost ultima zi pe pământ. Pentru mulţi dintre ei sfârșitul vieţii lor a fost egal cu sfârșitul lumii. Și a venit mult mai devreme.

Biblia vorbește despre profilul oamenilor din vremea sfârșitului, altfel decât vedem în presă sau la Hollywood. Oamenii nu vor fi apocaliptici, nu vor fi disperaţi, nu vor fi în stare de urgenţă și crizaţi (desigur, până la un punct). Cuvântul evanghelic e clar, din nou: „Luaţi seama la voi înșivă, ca nu cumva să vi se îngreuneze inimile cu îmbuibare de mâncare și băutură și cu îngrijorările vieţii acesteia și, astfel, ziua aceea să vină fără veste asupra voastră” (Luca 21:34). Pentru japonezi așa a fost. Și pentru cei aflaţi în concediu în Hawaii. Nu e rău să fii în concediu, nu e rău să trăiești viaţa normal. Dar e periculos să o faci fără să te gândești că ar putea fi și altfel, de mâine, de azi.

În ultimă instanţă, textul biblic sună altfel pentru noi, cei din România, pe care nici cutremurul și nici tsunamiul nu ne-au afectat. Îmi pare exact profilul celui care azi se uită la știri, vede ce e în lume și spune, îngrozit pentru doar o clipă: „Doamne, Doamne!”. Iar apoi schimbă canalul pentru Oana și Pepe sau Moni și Iri. Retractez, schimbă canalul, spre orice, și spune: „Am mai văzut d-astea” (și se minte singur).

Nu vreau să fiu alarmist cu sloganuri gen „Vine Apocalipsaaa”, dar nici batjocoritor, „Stai dom’le liniștit, că nu e chiar așa”. Cutremurul putea duce la un dezastru nuclear! În același timp au trecut aproape 10 ani de la dezastrul Turnurilor Gemene şi e evident că ne adaptăm. Echilibrul nu e ușor, iar tensiunea aceasta este provocarea zilnică a oricărui cititor de Biblie. Ar putea fi și a oricărui cititor sau gânditor de ST.