Iisus are „ochi frumoşi", iar Ioan Botezătorul este un tip „drăguţ" căruia îi place să joace cărţi şi care, din când în când, trişează. Detaliile sunt oferite de un puşti care susţine că a fost în ceruri, iar cartea în care ne spune tot ce a văzut acolo este, deja, bestseller în America.

Colton Burpo avea 3 ani şi 10 luni când a fost supus unei intervenţii chirurgicale. La câteva luni după aceea, Colton le-a povestit părinţilor că, în timp ce se afla sub anestezie, şi-a părăsit corpul, l-a văzut pe medicul care îl opera şi i-a văzut pe mami şi pe tati rugându-se pentru el. Apoi, a plutit spre ceruri unde a stat de vorbă cu îngerii, a văzut calul lui Iisus, colorat în culorile curcubeului şi a stat în braţele lui Iisus care are „păr pe faţă” (la data respectivă, băiatul era atât de mic încât nu cunoştea cuvântul „barbă”). Băiatul le-a povestit părinţilor despre „cât de maaaaare este Dumnezeu” şi le-a oferit o serie de detalii despre care părinţii spun că băiatul nu avea cum să le cunoască.

Două lucruri le-au atras atenţia. (1) Colton le-a povestit că a întâlnit-o pe surioara lui în ceruri. Părinţii susţin însă că băiatului nu i s-a povestit niciodată despre avortul spontan suferit de mama lui. (2) Băiatul l-a recunoscut în fotografii pe bunicul său. Acesta murise cu 3 decenii înainte de venirea pe lume a lui Colton, iar puştiul nu avea de unde să ştie cum arăta bunicul în tinereţe decât dacă… l-ar fi întâlnit în ceruri. Cel puţin asta susţine Todd, tatăl lui Colton, care este pastor în Nebraska.

Un lucru e cert. Cartea Heaven is for Real. A Little Boy’s Astounding Story of His Trip to Heaven and Back se vinde bine. E mărturia unui copil şi cine ar pune la îndoială sinceritatea lui? Despre experienţele din apropierea morţii s-a scris în cantităţi industriale. De data asta e altceva: martorul e copil!

De unde ştie Colton detalii pe care „n-avea cum să le ştie”? Aici este, până la urmă, secretul succesului de care se bucură cartea. Dar cred că trebuie să ne întrebăm – măcar şi numai în lumina faptului că Ioan Botezătorul joacă poker, în ceruri, şi mai trişează când şi când – pe ce anume se bazează certitudinea că băiatul nu avea cum să ştie anumite detalii. Tatăl lui, să nu uităm, este pastor, iar unele detalii despre istoriile biblice puteau să fie receptate de băiat când nimeni nu s-a gândit la aşa ceva.

O perspectivă necesară asupra experienţelor din apropierea morţii a adus-o interviul cu Ruth Frikart-Moor, publicat în ediţia din octombrie 2010 a revistei Semnele timpului. În 1986, a fost în comă timp de două săptămâni. Ruth şi-a amintit că, în timpul acela, a văzut diverse scene. Citez: „Totul era aşa de uşor… Luminos, fără să fie orbitor… Atâtea şi atâtea culori, mereu în schimbare, asemenea micilor curcubeie care se formează în picăturile de apă de pe marginea şoselei după ce a trecut un camion care pierde carburant. Totul părea suprarealist, magic, sublim, iar starea de bine colectiv ar fi sugerat foarte bine Paradisul.” Totuşi, concluzia lui Ruth nu este că spiritul său a părăsit trupul şi s-a plimbat încoace şi în acolo, ci, mai degrabă, că lucrurile din mediul ambiant (conversaţiile celor din jur, intervenţiile medicale asupra sa) i-au influenţat aşa-zisele „viziuni”. „Eu nu pot decât să plasez în capul meu acele viziuni, halucinaţii etc.”, susţine Ruth.

Despre ceea ce e „dincolo” de moarte, cei care s-au întors – fiica lui Iair (12 ani), fiul unei văduve din Nain şi Lazăr, prietenul lui Iisus – nu au povestit nimic: nici curcubeie, nici jocuri de cărţi, nimic. Cel puţin Biblia nu menţionează nimic în acest sens. Biblia vorbeşte însă despre omul care, după ce moare, se întoarce în ţărână (Geneza 3:19; Iov 21:25, 26), unde se află ca într-un somn (Ioan 11:13), aşteptând învierea promisă de Iisus (1 Tesaloniceni 4:15, 16). Fără a mă îndoi vreo clipă de sinceritatea micuţului Colton, cred că trebuie să ne formăm convingerile personale pe baza unui studiu atent al Bibliei. Mai ales când este vorba despre subiecte ca nemurirea sufletului, unde există loc berechet pentru ipoteze şi fantezie.

Foto: heavenisforreal.net