Doi oameni de forţă ai lumii noastre s-au prăbușit în ultimele zile, părând a fi doar coloși cu picioare de nisip - Arnold Schwarzenegger și Dominique Strauss-Kahn. În același timp, muritorii de rând fac planking, iar noua modă a făcut deja prima victimă. Cum arată, de fapt, un bărbat puternic?

Cu aproape o săptămână în urmă, uriașul Arnold a anunţat împreună cu soţia sa că pun capăt mariajului lor. De comun acord, gestul marca finalul a 25 de ani petrecuţi împreună, cei doi fiind părinţii a patru copii. În scurt timp s-a aflat însă adevăratul motiv. După ce Schwarzenegger a părăsit postul de guvernator al statului american California, i-a mărturisit soţiei sale, Maria Shriver, o relaţie extraconjugală ce a avut loc cu 10 ani în urmă. Fructul iubirii interzise a fost un copil.

Fost campion de culturism Mr. Universe în 1977, faimos actor la Hollywood și guvernator republican al unui important stat american, Arnold a mărturisit citat de AP: „Înţeleg și merit sentimentele de mânie și dezamăgire între prietenii și familia mea. Nu există scuze și îmi asum deplina responsabilitate pentru durerile produse. Le-am cerut iertare Mariei, copiilor mei și familiei. Îmi pare cu adevărat rău."

Weekendul trecut, într-o cameră a hotelului Sofitel din New York, un alt puternic al planetei a călcat strâmb într-o relaţie extraconjugală. Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, a fost reţinut în scurt timp, cu doar 10 minute înainte de decolarea unei curse Air France spre Europa. Dosarul cuprinde șapte capete de acuzare, între care și aceea de tentativă de viol asupra unei cameriste și sechestrare de persoană.

Deși DSK (cum este cunoscut) neagă toate acuzaţiile și pledează nevinovat, nu a reușit să obţină o eliberare pe cauţiune. Apărarea a invocat prezumţia de nevinovăţie pentru bărbatul de 62 de ani. DSK era un potenţial candidat cu mari șanse de câștig din partea socialiștilor francezi la alegerile din 2012 și principalul contracandidat al lui Sarkozy. Vom vedea dacă DSK trebuia scos din joc printr-un scandal (nu ar fi primul căruia i se întâmplă asta) sau dacă, pur și simplu, omul era mult prea slab ca persoană în ciuda funcţiei supreme pe care o avea.

Între timp, pentru muritorii de rând și mai ales în Australia a apărut o nouă modă – planking. Oameni obișnuiţi, de toate vârstele, se întind orizontal și stau în echilibru pe cele mai diverse și provocatoare suporturi: borduri, panouri, stâlpi. Cu două zile în urmă a murit primul tânăr fan al curentului, căzând de pe balustrada de la etajul al șaptelea al unui bloc.

Poate că cele trei cazuri nu au nimic în comun. Văd însă oameni puternici care cad la examene sumare, și oameni simpli care duc banalul la extreme fatale. Cred că în lumea noastră o provocare reală nu este plankingul la modă, ci un planking vertical, oriunde, oricând. Pentru că mulţi oameni se laudă că au coloana dreaptă, remarc nevoia ca aceasta să fie orientată vertical. Citeam într-o carte de educaţie, scrisă cu vreo sută de ani în urmă, ceva ce-mi sună deopotrivă ca mustrare și provocare zilnică. De la FMI la Hollywood și până la nivelul caldarâmului „nevoia cea mai mare pe care o are lumea este aceea de oameni – oameni care să nu se lase cumpăraţi sau vânduţi, oameni care să fie cinstiţi şi credincioşi în adâncul sufletului lor, oameni care să nu se teamă să spună păcatului pe nume, oameni a căror conştiinţă este la fel de bine orientată către datorie, precum este acul busolei către Pol, oameni care vor lua poziţie neclintită pentru adevăr, chiar dacă s-ar nărui cerul."