Cătălin e un coleg de-al meu de facultate. De fapt, deocamdată doar fost coleg, pentru că eu încă nu am dat examenul de rezidenţiat pentru a practica medicina, în timp ce el a fost deja acceptat într-un program de pregătire în Germania.

Îi place să joace ping pong și uneori se sprijină de masă, iar astă primăvară a crezut că a făcut un hematom (vânătaie) pe abdomen din cauza asta. La ecografie și apoi la tomografia computerizată tot hematom s-a văzut, așa că medicii au decis să-l ţină sub observaţie și să intervină numai dacă s-ar agrava durerea. Cătălin e optimist și s-a concentrat pe învăţat, fiindcă în septembrie venea examenul de licenţă. A luat o notă foarte mare – 9,60 – dar oricum era obișnuit cu rezultatele bune. Nu era însă obișnuit cu durerea intensă, așa că a doua zi după proba scrisă a fost operat.

Intraoperator, aspectul nu a fost de hematom, ci de sarcom, o tumoră malignă. Examinarea ţesuturilor extirpate a dus la o concluzie și mai dramatică: tumoră desmoplazică cu celule mici rotunde (DSRCT). Este o formă extrem de rară de sarcom, descrisă prima oară în 1989. Până în prezent au fost diagnosticate doar 200 de cazuri, iar în România este probabil primul caz. Doar 5 centre din lume au experienţă în tratarea acestei forme extrem de agresive de cancer, a cărei rată de supravieţuire la 5 ani este 15%.

Examenul PET efectuat la 4 săptămâni după operaţie a arătat că tumora recidivase, ajungând la 13/7 cm și invadând peretele osos al pelvisului. Durerea din ce în ce mai intensă i-a limitat progresiv activitatea de zi cu zi, până l-a imobilizat. Chiar dacă este atât de afectat fizic, Cătălin a plecat marţi 18 octombrie la Freiburg, la una dintre clinicile cu experienţă în acest tip de tumoră, pentru investigaţii suplimentare și pentru alegerea unui tratament personalizat, dat fiind că nu s-a putut standardiza un protocol pentru o boală atât de rară.

Din fericire există o șansă. Din nefericire costul ei este de 200.000 euro, bani pe care clinica trebuie să îi aibă în cont până marţi, 25 octombrie. Tratamentul trebuie început cât mai curând, altfel s-ar putea să nu mai pot scrie vreodată că suntem colegi.

Familia lui și colegii fac toate eforturile posibile pentru a strânge suma asta. Cătălin are nevoie de ajutor, iar noi i-l putem oferi foarte ușor, prin donaţii cu mobilpay sau Paypal (găsiţi butoanele pe site-ul dedicat lui Cătălin). Asociaţia P.A.V.E.L a alocat un număr Teledon, apelabil doar din reţeaua Romtelecom cu 10 euro/apel: 0900 900 080

Tatăl lui Cătălin a deschis următoarele conturi la BCR Sucursala Titan:

RO03RNCB0079124149020002 (euro)

RO30RNCB0079124149020001 (lei)

RO46RNCB0079124149020004 (usd)

Titularul contului este Unga Răducu (CNP 1670712434521), codul SWIFT (universal) este RNCBROBU, iar adresa sucursalei este B-dul Basarabia, Nr. 156, Sector 3, Bucuresti.

Pentru mai multe informaţii puteţi urmări pagina de Facebook dedicată lui Cătălin.