85.000 de copii, morţi de malnutriţie în Yemen

197

Aproape 85.000 de copii cu vârste sub 5 ani au murit din cauza foametei extreme din Yemen, în cei trei ani de război, arată datele puse la dispoziţie de organizaţia caritabilă Salvaţi Copiii.

Salvaţi Copiii îşi bazează statistica în ceea ce privește rata mortalităţii la cazurile netratate de malnutriţie severă la copiii sub 5 ani pe date puse la dispoziţie de ONU. Astfel, conform celor mai recente estimări, aproximativ 84.700 de copii ar fi murit între aprilie 2015 şi octombrie 2018.

„La fiecare copil ucis de bombe și gloanţe, zeci de oameni suferă de foame, iar acestea sunt situaţii care pot fi prevenite. (…) Copiii care mor în acest fel suferă foarte mult deoarece funcţiile vitale ale organelor încetinesc și în cele din urmă se opresc, iar unii copii sunt atât de slăbiţi încât nu mai au putere nici să plângă”, a declarat Tamer Kirolos, de la Salvaţi Copiii Yemen.

Un număr exact al morţilor (adulţi și copii) este dificil de estimat, întrucât multe decese rămân neînregistrate, din moment ce numai jumătate din unităţile medicale de îngrijire mai funcţionează în Yemen, iar majoritatea oamenilor sunt prea săraci pentru a merge la doctor.

Luna trecută, Organizaţia Naţiunilor Unite a avertizat asupra faptului că aproape 14 milioane de locuitori ai Yemenului sunt în pragul inaniţiei. Organizaţia a mai menţionat că face eforturi să relanseze negocieri pentru a opri războiul, care a dus la cea mai gravă criză umanitară din lume. Mark Lowcock, subsecretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Afaceri Umanitare, a descris situaţia din Yemen ca fiind șocantă. În ultimii 20 de ani au fost declarate doar două asemenea situaţii de criză, și anume în Somalia, în 2011, și în Sudanul de Sud, anul trecut. În prezent, ONU coordonează livrarea de ajutoare către 8 milioane de persoane din Yemen.

Luptele grele din jurul portului Al Hudaydah exacerbează situaţia din ţară. Acest oraş-port, acum controlat de rebeli, prin care Yemenul importa înainte de război cam 90% din cantitatea totală de alimente, este afectat de o scădere a importurilor comerciale cu peste 55.000 de tone metrice, susţine Salvaţi Copiii. Cantitatea menţionată ar fi suficientă pentru a asigura împlinirea nevoilor a 4,4 milioane de persoane, inclusiv 2,2 milioane de copii. Organizaţiile umanitare trebuie să furnizeze provizii umanitare prin portul de sud, Aden, decizie care poate încetini timpii de livrare cu trei săptămâni, susţine Salvaţi Copiii. În nordul Yemenului, oamenii au început să mănânce frunze. În prezent, aproximativ 2,9 milioane de femei și copii sunt acut subnutriţi și încă 400.000 de copii se luptă să supravieţuiască.

Problemele și instabilitatea s-au amplificat în Yemen în anul 2015, când o coaliţie condusă de Arabia Saudită a lansat o campanie aeriană împotriva rebelilor houthi, care l-au forţat pe preşedintele Abd-Rabbuh Mansour Hadi să fugă în străinătate. Potrivit ONU, peste 6.800 de civili au fost uciși, iar 10.700 de oameni au fost răniţi în acest război. În plus, blocada parţială impusă de coaliţie a făcut ca 22 de milioane de persoane să aibă nevoie de ajutoare umanitare. O epidemie de holeră a afectat de asemenea 1,2 milioane de persoane. Experţii atrag atenţia că, dacă malnutriţia este lăsată netratată, atunci circa 20-30% dintre copii vor muri în fiecare an.