ADRA Uganda deschide un spital pentru refugiaţii proveniţi din Congo

107

ADRA Uganda, în parteneriat cu organizaţiile Rise Against Hunger, Adventist Help și ADRA International, va deschide Centrul Comprehensiv de Intervenţie Medicală de Urgenţă și Sprijin în Alimentaţie (CEMS) pentru a deservi populaţia în continuă creștere din tabăra de refugiaţi congolezi Kyaka II. Biroul prim-ministrului din Uganda i-a alocat ADREI 3 hectare de pământ pentru construirea acestui centru.

Cele patru organizaţii vor construi în parteneriat un spital în așezământul pentru refugiaţi Kyaka II, situat în districtul Kyegegwa, din vestul Ugandei. Aici, violenţele etnice din Republica Democrată Congo, reaprinse în decembrie 2017, au adus un val de refugiaţi, crescând numărul persoanelor adăpostite în tabără la aproape 45.000 în martie 2018.

Proiectul, care va fi implementat în perioada 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019, va cuprinde trei saloane spitalicești, un salon pentru nașteri, o unitate pentru tratament ambulatoriu, o unitate de urgenţă și două săli de operaţie. Spitalul va avea 100 de paturi, iar iniţiatorii lui se așteaptă ca numărul persoanelor deservite de unitatea medicală să ajungă la 150.000 în următoarele 6 până la 8 luni.

„Acest spital va fi singurul de acest fel care operează în întreaga regiune, acoperind o nevoie uriașă în îngrijirea sănătăţii acestei categorii extrem de vulnerabile a populaţiei”, precizează reprezentanţii Adventist Help. „Atenţia noastră se va concentra în principal pe sănătatea mamelor și a copiilor, precum și spre cazurile de malnutriţie, fiindcă acestea sunt câteva dintre cele mai presante probleme de sănătate ale acestei comunităţii.”

Potrivit datelor obţinute de iniţiatorii proiectului, în regiunea Kyegegwa, mortalitatea la naștere are o rată de 107 decese la 1.000 de nașteri, mai mult decât dublul ratei naţionale, de 43/1.000. Mai mult decât dublă este și rata mortalităţii infantile în regiune: 157/1.000 faţă de 64/1.000 la nivel naţional. Rata mortalităţii materne este de asemenea foarte ridicată: 506/100.000 de nașteri, comparativ cu media naţională, de 368/100.000.

Malaria, diareea și infecţiile respiratorii sunt principalele cauze ale mortalităţii și cea mai mare provocare a medicilor care încearcă să ajute comunitatea. Cadrele medicale sunt în număr mult mai mic decât ar fi necesar și, în consecinţă, oamenii au un acces limitat la servicii medicale.

ADRA International va furniza fondurile pentru construirea și operarea spitalului. Adventist Help se va ocupa de dotarea cu aparatură medicală și de fluxul de voluntari medicali internaţionali, iar organizaţia Rise Against Hunger va fi responsabilă de aspectele proiectului care ţin de nutriţie. Cele trei organizaţii se vor afla sub coordonarea ADRA Uganda. Biroul prim-ministrului ugandez va furniza paza spitalului.