Trecutul neiertat al unui erou

318

Un american în vârstă de 68 de ani a fost declarat erou după ce a murit salvând mai mulţi copii de la moarte. Însă presa care a scris despre incident a scos la iveală un secret din trecutul omului, care a dat o conotaţie mult mai profundă gestului. Cu 50 de ani în urmă, el însuși ar fi lovit mortal cu mașina o fetiţă și ar fi fugit de la locul accidentului.

Vinerea trecută, Douglas Parkhurst se afla pe un teren de baseball din Sanford (Maine, SUA), acolo unde mai mulţi copii se bucurau de un meci, când o femeie de 51 de ani aflată la volanul unei mașini a intrat cu autovehiculul pe teren. Peste 200 de oameni erau în tribune și câţiva mici jucători erau deja pe teren. Parkhurst a împins mai mulţi copii din calea mașinii și a fost lovit chiar atunci când încerca să închidă porţile terenului pentru a împiedica autovehiculul să iasă.

Mașina a ieșit de pe teren, a ajuns la poartă și bărbatul în vârstă i-a împins pe copii din calea ei”, spunea Justin Clifton, una dintre martori, pentru o televiziune locală. „I-a protejat pe copii de lovitură și a fost lovit el. Nu mai poţi nici să mergi să joci baseball cu copiii fără să fie rănit cineva”, a spus bărbatul.

Imediat după incident, Douglas Parkhurst a fost preluat de o ambulanţă, însă bărbatul a decedat în drum spre spital.

Poliţia încă investighează care ar fi putut fi motivul pentru care Carol Sharrow, femeia de la volan, a comis acest atac. Sharrow fusese condamnată de două ori pentru conducere sub influenţa alcoolului, însă autorităţile nu au putut confirma dacă la data atacului consumase alcool. Femeia a fugit de la locul faptei, însă a fost prinsă și arestată de poliţiștii care spun că aceasta va fi acuzată de crimă cu premeditare.

Presa locală, care a relatat despre incident, a dezvăluit că, în urmă cu 50 de ani, Douglas Parkhurst ar fi fost el însuși implicat într-un accident auto fatal, în care victimă a fost Carolee Ashby, în vârstă de numai 4 ani. Femeia de la volan nu ar fi avut însă legătură cu cazul fetiţei ucise în accident. Circumstanţele accidentului rămân încă stranii.

 

În noaptea de Halloween 1968, Carolee Ashby (4 ani) o ţinea de mână pe sora ei mai mare, Darlene Ashby McCann of Palermo, pe drumul spre magazinul de unde voiau să cumpere lumânări de tort pentru ziua lui Darlene, care împlinea 15 ani. O mașină a acroșat-o violent pe micuţă, aruncând-o în aer, însă a mers mai departe fără să se oprească. Carolee Ashby a decedat, iar investigaţia poliţiei nu a reușit, timp de 44 de ani, să le spună părinţilor ei cine a fost de vină.

Numele Douglas Parkhurst a apărut în cercetările făcute de autorităţi după ce bărbatul a fost declarat suspect în urma unui pont venit de la o femeie care a spus că l-ar fi auzit declarând la beţie că ar fi lovit o fetiţă. Însă în timpul investigaţiei, Parkhurst și-a negat fapta, spunând că îndoitura din caroseria mașinii sale fusese provocată de o oprire într-un stâlp. Bărbatul nu a fost pus sub acuzare.

În 2012, un poliţist pensionar, care fusese implicat în investigaţie, a postat pe Facebook un mesaj legat de cazul lui Carolee și a primit un alt pont care îl incrimina pe Parkhurst. De data aceasta bărbatul și-a mărturisit vina printr-o declaraţie de 4 pagini, după ce a primit în scris de la procurori asigurarea că fapta s-a prescris. Parkhurst avea 18 ani la momentul accidentului și conducea în stare de ebrietate. După ce asocierea lui cu moartea micuţei Carolee a devenit publică, bărbatul s-a mutat cu locuinţa în Maine, acolo unde a avut loc accidentul de vineri.

Într-o serie investigativă, alcătuită din 7 episoade, publicată în 2014 de The Post-Standard, jurnalistul Ken Sturtz spunea că, la o săptămână după ce Parkhurst și-a mărturisit fapta poliţiei, sora lui Carolee a primit un telefon de la acesta. A răspuns unul din fiii ei, prin care Parkhurst i-a transmis că „nu este sigur că el a făcut-o”. Totuși, în declaraţia pe care a semnat-o pentru poliţie, Parkhurst scria că „în inima mea știu și sunt 99,9% sigur că eu am lovit fetiţa aceea. (…) Îmi pare foarte rău! Nu pot schimba nimic, însă sper că această cerere de iertare va fi acceptată și implor iertarea.”

La scurt timp de la incidentul de vineri, Darlene McCann mărturisea că este copleșită de eveniment, însă că vestea i-a adus un sentiment de ușurare pentru prima oară după moartea surorii ei. „Ne-a lăsat toţi anii ăștia fără nimic, nici măcar un «îmi pare rău»”, a spus ea. McCann a declarat că tatăl ei, George, a murit fără să afle mărturisirea lui Parkhurst și că mama ei, Marlene, a murit și ea fără să audă vreo declaraţie de regret. „Știu că mama mea ar fi fost recunoscătoare pentru copiii pe care i-a salvat. Poate cândva voi putea să îl iert și eu, dar nu acum”, a mai spus McCann.