Al Treilea Război Mondial, prezent sau ameninţare a viitorului?

958

„Întreaga lume este în război, deoarece a pierdut pacea”, a declarat papa Francisc, cu ocazia vizitei pe care tocmai o efectuează în Polonia. Exagerează suveranul pontif sau chiar este vorba despre o realitate pe care, din păcate, o trăim astăzi?

„Nu trebuie să evităm să recunoaştem realitatea”, suna invitaţia la introspecţie și sinceritate a papei Francisc adresată celor sosiţi la Varșovia pentru a se bucura de prezenţa sa. Toată lumea recunoaște că ceva nu este în regulă în mecanismul ordinii mondiale. Mulţi, însă, s-au grăbit să asocieze extremismul politic al islamiștilor cu fundamentalismul religios, acuzând, în consecinţă, religia ca fiind un fel de rădăcină a tuturor relelor. Francisc este într-un dezacord total cu această supoziţie, susţinând că situaţia conflictuală actuală este un rezultat direct al dereglajului survenit în natura umană. „Este vorba de războaie pentru bani, pentru resurse naturale, pentru dominarea popoarelor. Mulţi ar crede că este un război religios. Nu. Toate religiile vor pacea; alţi oameni vor războiul”, a subliniat papa Francisc.

Papa nu agreează nici diplomaţia cuvintelor prin intermediul cărora se încearcă o îmblânzire a realităţii. Se vorbește despre „insecuritate, dar adevăratul cuvânt este războiul”, și nu orice fel de război, ci unul „organizat”. Francisc nu ezită chiar să detalieze proporţiile actualului război, căruia îi suntem cu toţii contemporani. În opinia sa, lumea a mai cunoscut conflagraţii „fracţionate”. A nominalizat în mod direct primele două războaie mondiale. „Iar acum este cel de faţă”, spune el, lăsând să se înţeleagă că vorbește de un război de proporţii globale.

Un război care a venit peste noi

Nu este pentru prima oară când papa vorbește deschis despre un al Treilea Război Mondial. „Chiar și astăzi, după eșecul unui alt război mondial, putem vorbi despre un al treilea război, unul luptat pe bucăţi, cu crime, masacre și distrugeri”, a spus papa cu vreo doi ani în urmă, condamnând războiul în numele lui Dumnezeu.

Nici presa nu s-a eschivat în a explora indiciile acestei conflagraţii mondiale. De exemplu, presa franceză scria că al Treilea Război Mondial ar putea să fi început deja, identificând chiar și data de debut: 30 septembrie 2015. Este vorba de două evenimente aparent mai puţin grav, dar care, combinate, pot fi considerate scânteia unei deflagraţii incontrolabile. Arabia Saudită a oprit două nave care aparţineau Iranului, aparent, pentru un control amănunţit. Navele erau pline cu arme pentru rebelii din Yemen, adversari ai arabilor. Și tot în aceeași zi, Putin a supus la vot în Parlament legea care autoriza operaţiuni armate în Siria. Analiza francezilor era de anul trecut. Între timp, s-au întâmplat atât de multe lucruri, mult mai semnificative ca efecte, încât datele pot fi modificate cu mare lejeritate.

Alţii și-au mutat atenţia spre Europa atunci când au încercat să identifice indiciile acestui război, iar terorismul a fost nominalizat fără rezerve. Ministrul israelian al Apărării, Moshe Yaalon, a declarat după atentatele de la Bruxelles că acestea sunt elemente care marchează un nou război mondial. „Lumea se află în acest moment într-un al Treilea Război Mondial sau, cum i se mai spune, în plină ciocnire a civilizaţiilor.”

În schimb, alţii sunt ceva mai rezervaţi nu doar în stabilirea datelor, ci chiar și în acceptarea ideii de război mondial.  „Nu, nu suntem în al Treilea Război Mondial”, semnala CNN, într-un articol prin care încerca să explice că aplicarea sintagmei de „război mondial” la ceea ce se întâmpla, de pildă, în Siria, ar fi inadecvată, deoarece intenţia distrugerii organizaţiilor teroriste nu poate fi considerată similară unei alianţe de state care se confruntă pe un teren extins.

Liniștea care nu va mai fi

Deocamdată, este greu de spus care vor fi evoluţia și impactul evenimentelor care vor urma, și la fel de dificil de afirmat dacă suntem într-o conflagraţie mondială sau ne îndreptăm cu pași repezi spre aceasta. Ameninţarea teroristă rămâne la cote înalte, cum rămâne și cea rusă, dar și instabilitatea politică din Orientul Mijlociu, căreia i s-a adăugat mai recent și Turcia. Luate împreună, toate acestea pot menţine starea de panică a opiniei publice, determinată să eticheteze orice eveniment major ca un declanșator sau ca o parte componentă a unei conflagraţii mondiale. Vor trebui să treacă ani pentru ca, privind în retrospectivă, să vedem dacă papa are dreptate. „Ca și în trecut, este posibil ca un al Treilea Război Mondial să înceapă cu un mic eveniment sau chiar cu un accident”, comenta The Telegraph. O ciocnire întâmplătoare a unui avion rus cu unul american prin spaţiul aerian deja prea populat de deasupra Siriei sau a unei nave chineze cu una japoneză pe mările prea învolburate din împrejurimile Chinei ar putea constitui scânteia care să conducă la falimentul diplomaţiei, susţine ziarul englez.

Nu în ultimul rând, mai trebuie luat în considerare încă un aspect, deloc lipsit de relevanţă. O conflagraţie mondială în acest moment nu va fi comparabilă cu celelalte care au precedat-o. Din acest motiv, căutarea unor indicii similare este inoportună. Un război de anvergură va avea cu totul alte componente și direcţii de abordare. Peter Singer, strateg al New America şi consultant pentru Pentagon şi FBI, susţinea că cel de al Treilea Război Mondial va avea cu siguranţă o componentă digitală şi ar putea fi chiar un conflict cibernetic. „Războaiele reflectă lumile şi tehnologia din jurul lor, astfel încât un război în anii 2020 ar avea o componentă digitală”, a declarat expertul.

În acest sens, nu este exclus ca ameninţarea teroristă să fie, de fapt, o variantă acceptabilă faţă de ceea ce riscă să urmeze. Iar dacă se ia în calcul și ameninţarea nucleară, atunci imaginea de ansamblu ne dezvăluie o perspectivă nu foarte încântătoare cu privire la ceea ce ar putea însemna o conflagraţie mondială reală. „Ar însemna un război nuclear”, spunea Richard Sherriff, comandant-adjunct al forţelor NATO, convins că Rusia nu va purta un război convenţional. Papa a menţionat cauzele care ar putea să îl alimenteze, indiferent cine sunt actorii. Efectele, însă, le vom resimţi cu toţii. „Războiul mondial este o formă de război căruia trebuie să îi facă faţă toată lumea”, spunea un ofiţer chinez în presa naţională. Este o definiţie banală, dar și extrem de gravă.