Consiliul Local al Bucureștiului a respins propunerea de sprijinire financiară a Catedralei Mântuirii Neamului

343

Patriarhul Daniel a solicitat fiecărei primării din Capitală să cotizeze cu câte 10 milioane de lei pentru finalizarea construirii Catedralei Mântuirii Neamului. În urma acestei solicitări, consilierii PSD de la sectorul 1 au înaintat propunerea, printr-un proiect, în ședinţa de joi a Consiliului Local. Proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi „pentru”, însă a stârnit o puternică controversă publică fiindcă, în urmă cu doar câteva zile, primarul sectorului 1 declara că nu i se pare corect ca instituţia pe care o conduce să investească banii sectorului într-un spital care ar deservi populaţia la nivel naţional.

Primăria ar putea contribui la reconstruirea Spitalului de Arsuri doar dacă se implică și Ministerul Sănătăţii, a declarat, în urmă cu câteva zile, primarul sectorului 1, Dan Tudorache. „Nu ar fi corect, asta e părerea mea, să construim de la zero un spital naţional. Noi putem construi spitale care sunt ale primăriei. Avem Centrul «Caraiman». Putem construi, dar e un spital naţional și ar trebui ca Ministerul Sănătăţii să se implice. E adevărat că putem să sprijinim, dar faţă de locuitorii Sectorului 1 eu trebuie să dau socoteală”, a spus Dan Tudorache. „S-o luăm noi cap-coadă, primăria Sectorului 1, e foarte costisitor.” O săptămână mai târziu, primarul cerea introducerea suplimentară pe ordinea de zi a ședinţei Consiliului Local un proiect de lege prin care se acordă 10 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, din bugetul primăriei.

În expunerea de motive semnată de primarul Dan Tudorache se menţionează că „nu trebuie neglijată nici contribuţia pe care lăcașurile de cult o au asupra aspectului cultural și social. În decembrie 2010, Patriarhia Română a început edificarea Catedralei Mântuirii Neamului, numită în prezent Catedrala Naţională, și a reușit ca, în aceasta perioadă de 5 ani și jumătate, să execute corpul principal al bisericii pe o înălţime de 58 m.”

Fosta contracandidată a primarului Tudorache, Clotilde Armand, a contestat caracterul oportun al propunerii, solicitând ca, înainte de a fi supusă votului, această iniţiativă să fie dezbătută public. Într-o înregistrare video publicată pe Facebook la finalul ședinţei Consiliului Local, Armand a explicat că, întrucât suma discutată era una „importantă”, partidul său vedea necesară alocarea iniţială a unei sume mai mici – 2 milioane de lei –, urmată de desfășurarea unei dezbateri pe o perioadă de timp suficientă unei decizii nepripite, pentru a vedea dacă și cum se va aloca restul de 8 milioane.

Atât propunerea primarului Tudorache, cât și propunerea doamnei Armand au fost respinse în cadrul ședinţei deși, scria Hotnews, reprezentantul Patriarhiei a afirmat că, în lipsa ajutorului, șantierul se va închide întrucât se află în incapacitate de plată.

Foto: captură YouTube