Imaginile disperării iau Premiul Pulitzer (foto)

199

Premiile Pulitzer 2011 au fost acordate luni, 18 aprilie. Produsele jurnalistice care au primit premiul la diferitele categorii au dezvăluit încă o dată o lume marcată de corupţie și violenţă. „Imaginile disperării" au luat premiul pentru fotografie breaking news. 

Premiile Pulitzer 2011 au fost acordate luni 18, aprilie. Produsele jurnalistice care au primit premiul la diferitele categorii au dezvăluit încă o dată o lume marcată de corupţie și violenţă. „Imaginile disperării" au luat premiul pentru fotografie breaking news.

Publicaţia Los Angeles Times a primit premiul categoriei Public service, în urma dezvăluirii corupţiei din orașul californian Bell, unde aleșii locali și-au votat salarii exorbitante pe seama măririi taxelor și impozitelor. În schimb, publicaţia New York Times a primit premiul categoriei International Reporting, în urma rapoartelor cu privire la hibele din sistemul de justiţie din Rusia și influenţa pe care munca jurnaliștilor a avut-o în schimbarea acestui sistem. Alte aspecte interesante sunt acelea că pentru prima oară s-a acordat premiul unei instituţii de știri online, ProPublica, semn că jurnalismul online își cere un nume faţă de presa tipărită, dar și că pentru prima oară în 95 de ani nu s-a acordat premiul pentru categoria breaking news.

Probabil produsul jurnalistic cel mai cutremurător este setul de 20 de fotografii publicate de Washington Post. Foto-reporterii Carol Guzy, Nikki Kahn și Ricky Carioti au surprins în planul apropiat durerea și disperarea locuitorilor din Haiti după devastatorul cutremur din ianuarie 2010. Imaginile acoperă luni de zile, de la cutremur la eforturile de ajutorare, de la epidemia de holeră la rugăciunile populaţiei. Premiul Pulitzer pentru fotografie se acordă acelor publicaţii care arată un exemplu deosebit în știri breaking news. Alte nominalizări la această categorie au fost Getty Images pentru fotografiile sinistraţilor în urma inundaţiilor din Pakistan și Los Angeles Times pentru fotografiile poluării cu ţiţei din Golful Mexic.