Restvec – consecinţă a sărăciei şi a nepăsării

43

În condiţiile extrem de dificile în care trăieşte populaţia haitiană după cutremurul care a devastat insula, în 12 ianuarie a.c., este de aşteptat o înrăutăţire a condiţiei copiilor-sclavi, numiţi restvec. Într-un interviu acordat pentru The World (1 februarie 2010), Benjamin Skinner[1] atrăgea atenţia asupra faptului că Haiti este ţara cu cel mai mare număr de sclavi din emisfera vestică. În timpul documentării pentru cartea pe care a scris-o pe această temă, Skinner a încercat să cumpere o fetiţă de 12 ani, care să-i fie slujitoare în casă şi sclavă sexuală. Faptul s-a întâmplat pe o stradă din capitala Port-au-Prince. În câteva minute, după o scurtă negociere, Skinner îl convinsese pe traficant să-i vândă copilul pentru 50$. În opinia sa, părinţii săraci, dar şi naivi, îşi dau copiii pe mâna unor oameni de la care aşteaptă să le ofere copiilor o viaţă mai bună. În realitate, aceşti copii ajung pe mâna unor persoane care îi exploatează.

De cele mai multe ori este vorba despre fete, în 2007, potrivit unor estimări ale UNICEF, numărul fetelor restvec fiind de cca 100.000. Fetele haitiene „sunt prinse într-o spirală a sărăciei şi violenţei”, spunea Gerardo Ducos, angajat al organizaţiei Amnesty International care lansa în toamna anului trecut o campanie prin care să convingă autorităţile din Haiti să ia măsuri urgente şi concrete pentru rezolvarea acestei situaţii. Eforturi constante în acest scop depune şi Jean Cadet Restavek Foundation, al cărei fondator a fost în copilărie un restavec. „Cei mai mulţi haitieni spun că, până când problema sărăciei nu va fi rezolvată, viaţa copiilor care slujesc în casele oamenilor nu se va îmbunătăţi. Dar exploatarea şi abuzul împotriva copiilor nu au nimic de-a face cu sărăcia. Copiii continuă să fie dezumanizaţi pentru că societatea a ales să privească în altă parte, decât să vorbească, aceeaşi societate care a fost fondată pe Libertate, Egalitate şi Fraternitate”, declara Cadet, în mai 2009, cu prilejul unei întâlniri la care au participat mai mulţi lideri haitieni. Sistemul copiilor restvec datează de mai bine de un secol, fiind acceptat ca un fapt obişnuit în cultura locului. Denumirea vine de la expresia din limba franceză reste avec („a rămâne împreună cu”). În majoritatea cazurilor, copiii sunt siliţi să îndeplinească munci nepotrivite vârstei lor, să aibă grijă de copiii familiei care i-a cumpărat, fiind totodată abuzaţi psihic, fizic şi sexual. Conform unui raport publicat, în decembrie 2009, de fundaţia The Pan American Development, în Haiti există 225.000 de restvec. Soluţiile ar fi educarea populaţiei sărace şi asigurarea de către autorităţi a unor servicii sociale care să protejeze această categorie de copii. Din nefericire, într-o ţară cu un nivel ridicat de corupţie, lovită de cutremurul recent, aceşti copii rămân în continuare victime ale sărăciei şi, mai ales, ale nepăsării.

[1] Benjamin Skinner este autorul cărţii A Crime So Monstruous: Face to Face with modern-day slavery (O crimă atât de monstruoasă: faţă în faţă cu sclavia modernă).