Spiritualitatea lui Obama – discretă dar influentă

101

    În fiecare dimineaţă, în jurul orei 5:30 a.m., un scurt pasaj religios sosește pe telefonul președintelui Obama, trimis de unul dintre ajutoarele președintelui.

    The Washington Post a scos la iveală câteva detalii din viaţa spirituală a președintelui american. Uneori Obama petrece timp în rugăciune privată, spun consilierii săi. Iar, când este împreună cu familia la Camp Davis, un capelan militar îi însoţește. În asemenea ocazii, fiicelor președintelui li se organizează un program de tipul școlii duminicale.

    Deși spiritualitatea lui Obama se păstrează discretă, consilierii sugerează că în viaţa de la Casa Albă, credinţa își face simţită prezenţa și are un rol semnificativ. Conform celor din preajma sa, președintele caută consiliere spirituală în situaţiile în care problemele de stat implică aspecte etice sau morale dificile. De pildă, președintele a dorit să consulte lideri spirituali pe tema implicaţiilor etice ale războiului din Afganistan.

    Calmul și încrederea afișate public de Obama, sunt autentice și se bazează în bună măsură pe credinţele sale religioase, afirmă Valerie Jarrett, senior adviser la Casa Albă. În sprijinul afirmaţiei vine chiar declaraţia pe care Barack Obama a făcut-o în discursul comemorativ ţinut în onoarea reverendului Martin Luther King Jr., în Biserica Baptistă Vermont Avenue, în ianuarie: "Sunt momente când toate aceste eforturi sunt în van, când pare că schimbarea pare că vine dureros de încet, când mă confrunt cu propriile îndoieli. Dar vă spun – în aceste momente, credinţa îmi menţine echilibrul. Credinţa îmi dă pacea."

    Mesajele devotionale, pe care Obama le primește în fiecare dimineaţă, vin de la Joshua Dubois, directorul Office of Faith-Based and Neighborhood Partnerships. E vorba fie de un pasaj biblic, fie de un pasaj din cărţi pe care Dubois le consideră pe placul președintelui. Uneori mesajele îl au ca sursă pe Reinhold Niehbur, teologul „războiului drept" pe care Obama l-a citat când a vorbit despre situaţia din Afganistan, dar și în discursul pe care l-a ţinut cu ocazia primirii Premiului Nobel pentru pace.