America e ameninţată de radicalizarea islamismului

37

În cadrul Congresului American vor avea loc săptămâna aceasta audieri cu privire la radicalizarea musulmanilor americani. Anunţul a provocat reacţii de protest ale musulmanilor din SUA.

Duminică, republicanul Peter King, șeful comisiei de securitate internă, a argumentat la CNN audierea din congres prin faptul că este tot mai evidentă ameninţarea din partea islamismului autohton. El a atras atenţia că despre acest subiect, în general, „nu se vorbește public".

King a făcut referire la cazuri relativ recente: Nidal Malik Hassan, un psihiatru de la Fort Hood care și-a ucis 13 colegi militari în 2009, Najibullah Zazi, acuzat de conspiraţie pentru utilizarea armelor de distrugere în masă în 2009 sau Faisal Shahzad, care a încercat să detoneze o bombă în Times Square în 2010. Sunt și cazuri mai recente, care, în ciuda posibilelor exagerări, denotă tendinţa: un student din Arabia-Saudită a fost arestat cu câteva săptămâni în urmă, după achiziţionarea unor explozivi chimici care aveau ca ţintă finală distrugerea unor baraje, centrale nucleare sau chiar reședinţa fostului președinte Bush.

„O majoritate covârșitoare a musulmanilor sunt americani onorabili, dar la acest moment al istoriei noastre se observă gesturi susţinute de radicalizare în comunitatea musulmană", a spus Peter King la CNN. „Vorbim despre Al Qaeda. Vorbim despre afiliaţi ai Al Qaeda care s-au radicalizat." În opinia lui King sunt lideri musulmani care nu cooperează cu poliţia și FBI pentru demascarea planurilor teroriste. Audierea va avea loc joi, 10 martie.

Democratul Keith Ellison, primul musulman ales în Congres a echilibrat perspectiva: „Este un lucru absolut corect ca președintele comisiei de securitate internă să investigheze radicalizarea, dar a spune că investigăm o minoritate religioasă… e cu totul greșit." Conform politicianului, audierea va fi o armă pentru liderii Al Qaeda care astfel vor avea argumente că America e împotriva Islamului. „Este unul dintre cele mai bune argumente pe care le folosesc pentru recrutare." Cel de-al doilea congresmen musulman, democratul Andre Carson, a criticat și el atitudinea lui King: „către toţi Peter King din lume: nu vom adopta comportamentul vostru xenofob."

Tot duminică a avut loc și un protest care a atras câteva sute de demonstranţi în Times Square. Protestul a fost organizat de o coaliţie a liderilor și activiștilor politici sau comunitari, incluzând preoţi, rabini și imami. Imamul Feisal Abdul Rauf, cel care iniţiase proiectul moscheei de la World Trade Center a spus că audierile din congres îi vor aliena și mai mult pe musulmani. „Dușmanul nostru real nu este nici Islamul și nici musulmanii. Adevăraţii dușmani sunt extremismul, radicalismul și ideologia radicală." Imamul Shamsi Ali, liderul unui Centru Cultural Islamic din Manhattan a spus „Suntem aici pentru că iubim această ţară. Suntem aici pentru că vrem să vedem cum America rămâne cea mai puternică și cea mai frumoasă ţară din lume." Au fost expuse pancarte cu inscripţii „Azi și eu sunt Musulman". S-a denunţat bigotismul și ignoranţa care alimentează sentimentele anti-musulmane din SUA. La câteva străzi distanţă s-a remarcat și prezenţa unui grup de contra-protestatari, din partea Liberty Alliance. Nu au fost înregistrate incidente.