Doar o minoritate a americanilor pun credinţa pe primul loc

180

Ce dă sens vieţii? Un creștin practicant nu ar ezita să spună că credinţa sa îi conferă un sens vieţii, însă se pare că majoritatea creștinilor americani se gândesc prima dată la altceva.

Într-un studiu publicat recent de Centrul de Cercetare Pew, până la 70% dintre americani au menţionat pe primul loc familia (69%), pe al doilea loc cariera (34%), pe locul al treilea banii (23%) și abia pe locul al patrulea spiritualitatea și credinţa (20%), iar pe locul al cincilea prietenii (19%). Activităţile și hobbyurile, sănătatea, locul în care stau și educaţia au fost menţionate pe urmă. Ceea ce înseamnă că, la nivelul populaţiei generale, credinţa este la fel de relevantă pentru a da sens vieţii precum este cariera sau cititul, conchid sociologii.

Americanii care au un venit ridicat, de peste 75.000 de dolari pe an, și care au educaţie superioară tind să acorde mai multă semnificaţie prietenilor, sănătăţii, stabilităţii și abilităţii de a călători, comparativ cu americanii care câștigă mai puţin de 35.000 de dolari pe an.

Spiritualitatea și religia au o importanţă scăzută chiar și în rândul protestanţilor evanghelici (43%), al bisericilor protestante istorice de negri (32%), al bisericilor protestante tradiţionale (18%) și al catolicilor (16%). Cu cât sunt mai conservatori din punct de vedere politic, cu atât cresc șansele ca americanii să mărturisească că găsesc sens în spiritualitate și religie.

Studiul ilustrează perfect o idee pe care profesorul de teologie Kevin DeYoung a livrat-o pe Twitter săptămâna trecută: „Unul dintre cei mai acceptabili idoli printre creștinii evanghelici este idolul familiei.” Postarea a primit peste 1.600 de like-uri și sute de comentarii. Unii erau de acord și subliniau că în unele biserici așteptările cu privire la formarea unei familii duc la izolarea celor care sunt singuri, văduvi și a cuplurilor fără copii. Alţii s-au arătat frustraţi de sugestia că grija pentru familie ar putea fi exagerată, amintind de principiile biblice cu privire la familie.

DeYoung, care este tată a opt copii, a clarificat ideea într-un articol pentru Gospel Coalition, în care spune că „angajamentele familiale nu trebuie să fie deasupra angajamentelor faţă de Dumnezeu” și că „familia este bună și necesară, conform Bibliei, dar nu este supremă”. Apoi a citat din Marcu 3:35 – „oricine va face voia lui Dumnezeu, acesta este fratele Meu şi sora Mea şi mama Mea”.

Explicaţia sa este similară celei oferite de pastorul Tim Keller în cartea sa Counterfeit Gods. Acolo, Keller atrage atenţia că inima omului are tendinţa de a lua lucrurile bune, precum o carieră de succes, bunurile materiale, chiar și familia și de a le transforma în lucruri supreme. „Ne gândim că, dacă le obţinem pentru noi, ne vor da sens, împlinire și securitate”, când singurul loc în care ar trebui să ne agăţăm aceste speranţe este Dumnezeu, din moment ce toate celelalte au o soartă și un viitor incert.