Incriminarea terapiei de conversie a persoanelor LGBT, controversată în California

218

Comisia Judiciară a Senatului din California a aprobat o propunere de incriminare a terapiei de conversie a persoanelor homosexuale. Dorinţei iniţiatorilor de a declara terapia de conversie o practică frauduloasă i s-au opus sute de protestatari, care au contestat propunerea pe motive religioase.

Terapia de conversie este o formă de terapie psihologică al cărei scop declarat este schimbarea orientării sexuale a clientului. Subiectul este unul controversat, cu susţinători pătimași de ambele părţi ale chestiunii. Fiecare parte o acuză pe cealaltă că trădează principiile știinţei și că produce daune celeilalte părţi.

Senatorul republican Joel Anderson spunea, de pildă, că legislaţia va limita opţiunile persoanelor care caută terapie. Alte 350 de persoane s-au adunat în faţa Capitoliului din Sacramento pentru a-și manifesta dezacordul faţă de propunerea legislativă. Între ei s-a aflat și Jim Doman, un pastor care spunea că terapia l-a ajutat să se poată căsători cu cea care îi este acum soţie și să aibă copii. „Nu voiam să fiu gay”, a declarat Doman. „Vă rog, nu ne luaţi programele de ajutor profesionist care au ajutat oamenii ca mine.”

Cei care sprijină iniţiativa legislativă depusă de democratul Evan Low susţin că acest tip de terapie este ineficient și dăunător. „Terapia de conversie este o tortură psihologică”, a declarat senatorul democrat Scott Wiener, care se identifică drept gay. „Există oameni care vor să șteargă de pe faţa Pământului oamenii ca mine… Este șocant, din anumite puncte de vedere, că lucrul acesta încă se mai întâmplă în anul 2018.”

Evan Low a declarat că noua legislaţie nu dăunează libertăţii de exprimare, nici libertăţii religioase fiindcă aceasta se aplică doar cabinetelor comerciale sau tranzacţiilor financiare care au legătură cu acest subiect. De când iniţiativa a primit prima sa aprobare, propunerea legislativă a trecut printr-o modificare a limbajului, astfel încât textul să exprime mai clar faptul că se aplică serviciilor vândute, nu coordonării efective a unei astfel de terapii.

Asociaţia Americană de Psihiatrie se opune tratamentului psihiatric „bazat pe presupoziţia că homosexualitatea este în sine o tulburare psihică sau bazată pe asumarea a priori a faptului că pacientul trebuie să își schimbe orientarea dacă aceasta este homosexuală”. Organizaţia însă notează că eficienţa terapiei este „controversată” și că, până acum, „nu există încă studii știinţifice riguroase care să analizeze rezultatele tratamentelor «reparatorii», nici în ce privește eficacitatea lor, nici în ceea ce privește daunele pe care le-ar putea provoca.”