Esenţiale azi, 15 iunie

90

Donald Trump, dat în judecată de statul New York

Statul New York l-a dat în judecată pe președintele Statelor Unite, Donald Trump, acuzându-l de utilizarea ilegală, în scopuri personale și electorale, a Fundaţiei Trump, încălcând legile statului New York, precum și legile federale.

„După cum relevă investigaţia noastră, Fundaţia Trump a fost ceva mai mult decât o platformă prin care Donald Trump ori firmele lui au efectuat plăţi spre asociaţii nonprofit. (…) Fundaţiile private nu trebuie să funcţioneze în acest mod”, a acuzat procurorul statului New York, Barbara Underwood.

Trump a respins acuzaţiile, despre care a spus că sunt motivate politic. Reacţia președintelui a fost una vehementă, acesta subliniind că fondurile direcţionate de către fundaţie asociaţiilor caritabile au avut o valoare mai mare decât fondurile disponibile și a avertizat totodată că „eu nu voi negocia niciodată în acest proces”.

Trei state vor asigura denuclearizarea Coreei de Nord

Șefii diplomaţiilor din Coreea de Sud, din Japonia și din Statele Unite au decis ieri la Seul că vor colabora pentru a fi siguri că autorităţile nord-coreene vor renunţa la programul nuclear, respectând acordul încheiat între liderul american și cel nord-coreean în cadrul summitului de la Singapore.

În același timp, Japonia pregăteşte o întrevedere între premierul nipon, Shinzo Abe, şi liderul nord-coreean, Kim Jong-un.

Pe de altă parte, Trump a anunţat, în urma summitului din Singapore, că va renunţa la exerciţiile militare comune cu Seulul, dacă Phenianul va renunţa la programul său nuclear, însă preşedinţia Coreei de Sud a fost surprinsă de anunţul făcut de Donald Trump, întrucât prezenţa trupelor americane este văzută ca o garanţie de securitate în Coreea de Sud.

Vărsare de sânge înainte de alegerile din Turcia

Patru persoane au murit și opt au fost rănite în orașul Suruc, din sudul Turciei, după ce campania electorală de dinaintea alegerilor prezidenţiale a degenerat în violenţă. Conflictul ar fi izbucnit în timp ce deputatul Ibrahim Halil Yildiz, membru al partidului de guvernământ AKP, vizita niște magazine. Sursele proguvernamentale și cele prokurde oferă informaţii semnificativ diferite despre incident. Agenţia de presă de stat Anadolu consemnează că un grup în care se afla deputatul ar fi fost atacat de comercianţi kurzi. Opoziţia spune însă că gărzile de corp ale politicianului ar fi deschis focul atunci când deputatul a fost primit cu ostilitate în magazin. Printre cei omorâţi în conflict este și fratele deputatului.

Preşedintele turc a promis recent că starea de urgenţă, aflată în vigoare în Turcia din iulie 2016, va fi ridicată imediat, dacă va fi reales în scrutinul de la 24 iunie. Până de curând Recep Erdogan susţinea că starea de urgenţă se va menţine până la eliminarea desăvârșită a „ameninţării teroriste” din Turcia.

Hezbollah refuză solicitarea Rusiei de a se retrage din Siria

Moscova a cerut mişcării șiite libaneze Hezbollah să retragă militanţii mobilizaţi în regiunea Homs, din sudul Siriei, însă organizaţia fundamentalistă Hezbollah a respins cererea Rusiei.

Secretarul general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat vineri că organizaţia sa va rămâne în Siria atâta timp cât președintele sirian, Bashar al-Assad, o dorește acolo, sfidând presiunea americană și israeliană de a părăsi zona. Israelul este deranjat de prezenţa membrilor Hezbollah şi a militarilor iranieni în sudul Siriei. „Vă spun că, și dacă întreaga lume se va reuni pentru a ne forţa să părăsim Siria, nu vor putea să ne evacueze”, a declarat Sayyed Hassan Nasrallah. Acesta a mai adăugat că numai conducerea siriană le-ar putea cere să plece.

Tensiuni la Cupa Mondială de fotbal

Activistul pentru drepturile omului Peter Tatchell a fost arestat la Moscova cu câteva ore înainte de ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale pentru că a organizat un protest împotriva abuzurilor și a încălcării drepturilor persoanelor LGBT.

„Putin nu reușește să acţioneze împotriva torturii asupra homosexualilor”, a declarat acesta înainte de a fi arestat.

Deși la câteva ore a fost eliberat, renumitul activist se confruntă cu acuzaţiile de încălcare a Legii federale 54 și a Decretului prezidenţial 202, care interzic toate protestele din apropierea Kremlinului și în timpul Cupei Mondiale. Protestele cu un singur om sunt legale în Rusia și aprobarea oficială este necesară doar pentru demonstraţii care implică doi sau mai mulţi oameni.

Înainte de începerea Cupei Mondiale de fotbal, grupurile de extremă dreaptă și ultranaţionaliste au ameninţat că vor bate și vor înjunghia fanii fotbalului care aparţin grupării LGBT. Autorităţile nu au întreprins acţiuni vizibile împotriva autorilor acestor ameninţări criminale.

În schimb, directorul Centrului Naţional pentru Securitate şi Contraspionaj, William Evanina, i-a avertizat pe iubitorii de fotbal care călătoresc în Rusia pentru a asista la Cupa Mondială că telefoanele şi computerele lor ar putea fi vizate de atacuri cibernetice lansate de spionii Moscovei.

BNR limitează accesul la creditele imobiliare

Banca Naţională a României va limita accesul la creditele imobiliare scăzând gradul de îndatorare, urmând exemplul băncilor centrale ale ţărilor vecine, care au procedat aproape la fel, unele impunând ca valoarea maximă a împrumuturilor să nu depășească 8-9 salarii.

Din cauza creșterii creditului bancar ipotecar (+14%, martie 2018) datoria totală a populaţiei României s-a majorat cu 7,4% în luna martie 2018, faţă de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la nivelul de 142,8 miliarde de lei în luna decembrie.

Banca Centrală Cehă a anunţat marţi că va limita împrumuturile ipotecare la cel mult de 9 ori salariul solicitantului de credit. Aceasta s-a declarat îngrijorată de faptul că, în cazul unei crize economice, acumularea unor datorii prea mari ar putea destabiliza sistemul financiar. Noul plafon va intra în vigoare în luna octombrie.

Românii, optimiști în privinţa economiei UE

Românii au o imagine mult mai bună faţă de economia UE, 31% dintre ei considerând că aceasta se va îmbunătăţi în următoarele 12 luni, comparativ cu media europeană, de 21%.

În ceea ce privește ţara noastră, doar 27% dintre români consideră că starea economiei naţionale este una bună în prezent, faţă de o medie UE de 49%. În plus, românii au mai mare încredere în UE, respectiv 52% (faţă de doar 42% la nivel european), decât în instituţiile naţionale, se arată în sondajul Eurobarometru publicat joi.

De altfel, tendinţele la nivel de UE sunt optimismul în legătură cu economia și o susţinere puternică a monedei euro, încrederea în Uniunea Europeană fiind în creștere, migraţia și terorismul se numără printre principalele preocupări ale europenilor.

Turismul românesc nu este suficient promovat pe plan extern

Turismul românesc nu este promovat suficient, autorităţile au o implicare slabă în promovarea industriei și, de asemenea, există o lipsă acută a forţei de muncă, au declarat joi, într-o conferinţă de presă, liderii principalelor asociaţii din industria de profil.

Am solicitat Guvernului României să vină cu măsuri care să sprijine dezvoltarea forţei de muncă din România şi sper că în următoarele săptămâni să putem avea o iniţiativă legislativă prin care să poată fi adresată atât relocarea forţei de muncă din România în interiorul ţării, cât şi posibilitatea de a avea acces la forţa de muncă extracomunitară mai facil”, a declarat Dragoş Petrescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA).