UE intră în război comercial cu SUA

187

Summitul G7 de anul acesta a fost un fiasco total, după ce liderii din UE, Canada și Japonia nu au reușit să îl determine pe președintele american, Donald Trump, să renunţe la suprataxarea anumitor importuri din ţările respective, acesta chiar refuzând să semneze declaraţia comună care se publică la finalul sesiunilor de lucru. Prin urmare, UE a anunţat deja cum vor răspunde statele membre acestor măsuri.

Președintele american a impus o suprataxare de 25% și 10% pe importurile din oţel, respectiv din aluminiu din mai multe ţări, principalele ţinte fiind China și Mexicul. Însă măsurile fiscale afectează și aliaţii tradiţionali ai SUA, precum Canada și UE. Pe data de 1 iulie ar trebui să intre în vigoare noile tarife pentru Canada și, imediat după, și cele pentru UE.

Încă nu au fost publicate listele cu bunurile vizate pentru suprataxare în Canada și UE, dar oficiali ai celor două economii au avertizat că vor avea replici pe măsură, deși asta ar însemna angajarea într-un război comercial care va afecta economia globală. Imediat după încheierea summitului, ministrul german al economiei, Peter Altmaier, a promis să apere nu doar Germania, ci întreaga Uniune de politicile fiscale americane, spunând că în următoarele zile va fi publicat un răspuns comun din partea ţărilor membre UE.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că în ultimele luni autorităţile europene au „dialogat continuu cu SUA, la toate nivelurile posibile, pentru a aborda în comun problema capacităţii excedentare din sectorul siderurgic”, iar concluzia este că tarifele impuse de SUA sunt nejustificate și contravin normelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Măsurile SUA sunt menite să protejeze, în primul rând, industria naţională a SUA împotriva concurenţei importurilor, ceea ce contravine în mod clar normelor OMC, informează site-ul oficial al CE. „Este vorba de protecţionism pur și simplu”, a declarat Juncker, motiv pentru care Comisia Europeană a și lansat o acţiune legală împotriva tarifelor americane, la OMC.

În același timp, statele membre UE au aprobat în unanimitate joi un plan de suprataxare pe produse în valoare de 2,8 miliarde de euro provenite din SUA, scrie Adevărul, în condiţiile în care măsurile instituite de SUA afectează exporturi ale UE care au avut o valoare de 6,4 miliarde de euro în 2017. Comisia a propus introducerea unor tarife de 25% pe produse americane precum suc de portocale, bourbon, blugi şi motociclete. În urma deciziei, Comisia Europeană va aştepta finalizarea procedurii aferente în coordonare cu statele membre înainte de sfârşitul lunii iunie, astfel încât noile taxe să înceapă să fie aplicate din iulie.

Totodată, CE a deschis o anchetă care se va derula în următoarele nouă luni pentru a decide dacă se impun măsuri de salvgardare cu privire la oţel. Statele membre OMC pot să aplice măsuri de salvgardare privind limitarea pe o bază nediscriminatorie a importurilor, atunci când sunt întrunite anumite condiţii pentru protejarea industriei naţionale împotriva unui prejudiciu grav.

Canada a anunţat și ea că va impune măsuri de retorsiune pentru exporturi americane în valoare de 13 miliarde dolari, de la 1 iulie, iar Mexicul a dispus aplicarea la rândul său a tarifelor vamale crescute între 15% și 25% pentru produse americane pornind de la oţel şi până la carne de porc şi bourbon. Ministerul de Comerţ al Chinei a publicat o listă pentru suprataxarea a 128 de produse importate din SUA, care au avut o valoare de import de 3 miliarde de dolari în 2017, însă lista poate crește în funcţie de ce se va întâmpla pe pieţele financiare odată ce intră în vigoare noile taxe de toate părţile.

Speranţa europenilor și a canadienilor, cel puţin, este că președintele Trump va realiza foarte rapid daunele la care expune economia și companiile americane prin această strategie și își va regândi abordarea astfel încât relaţiile între aliaţi să revină în normalitate. Însă riscurile pentru economia globală sunt mari. Fondul Monetar Internaţional, într-un raport de evaluare privind politicile economice americane, a avertizat că măsurile protecţioniste impuse de Trump „probabil vor produce îndepărtarea de la sistemul comercial mondial deschis, corect şi axat pe reguli, cu efecte adverse atât asupra economiei Statelor Unite, cât şi asupra partenerilor comerciali”. Părerea experţilor FMI este că economia globală trebuie să se bazeze pe un sistem de comerţ internaţional cu cât mai puţine bariere fiscale, un scop pentru care toate ţările ar trebui să lucreze la comun.