Șeful Poliţiei din Ferguson (SUA) demisionează după dovezi de rasism

102

Thomas Jackson, şeful poliţiei din Ferguson (Missouri) și un nume-cheie în cazul Michael Brown, a demisionat miercuri, 11 martie. Gestul său se produce în urma publicării unui raport întocmit de Departamentul de Justiţie din Statele Unite ale Americii, care prezintă dovezi privind rasismul practicat la nivel înalt în Ferguson.

Raportul Departamentului de Justiţie al SUA, dat publicităţii în cursul săptămânii trecute, atestă practicarea unor politici rasiale sistematice de către diverși reprezentanţi ai puterii în Ferguson. Din august 2014, când adolescentul afroamerican Michael Brown a fost ucis în stradă de un poliţist alb, micul oraș din Missouri se află în centrul dezbaterilor internaţionale privind inegalitatea rasială.

Ca urmare a publicării investigaţiilor operate de Departamentul de Justiţie, Thomas Jackson (58 de ani), șeful Poliţiei din Ferguson, și-a depus demisia miercuri, 11 martie. Jackson și-a anunţat decizia „cu profundă întristare” printr-o scrisoare publicată în ziarul local St. Louis Post-Dispatch. Conform unei relatări CNN, James Knowles III, primarul orașului Ferguson, a declarat într-o conferinţă de presă că a hotărât de comun acord cu Jackson ca acesta să își înainteze demisia. Pe de altă parte, Knowles și-a întărit propria poziţie, declarând fără echivoc că el nu se va retrage din funcţie tocmai „pentru a ajuta această comunitate să meargă mai departe”.

Scrisoarea în care Jackson își prezintă demisia consemnează faptul că aceasta va deveni efectivă din data de 19 martie. Pentru moment, funcţia este deţinută de interimarul Alan Eickhoff, locotenent-colonelul care s-a alăturat Poliţiei din Ferguson cu doar câteva zile înainte de deschiderea focului asupra lui Michael Brown.

Alte 5 persoane au demisionat sau au fost înlăturate din funcţie în săptămâna care a urmat publicării raportului. Printre acestea se numără și John Shaw, administratorul general al orașului, și Ronald J. Brockmeyer, judecător al Curţii Municipale. Mary Ann Twitty, funcţionară importantă a Curţii Municipale, a fost demisă fără a primi nicio indemnizaţie în urma pierderii postului, spre deosebire de Jackson sau de Shaw.

Totuși gestul lui Jackson nu se datorează exclusiv apariţiei raportului menţionat. Încă de la începutul cazului Michael Brown, fostul șef al Poliţiei a stârnit un lung șir de controverse în legătură cu gestionarea situaţiei tensionate. Potrivit The Guardian, locuitorii din Ferguson au fost profund nemulţumiţi din cauză că trupul neînsufleţit al lui Michael Brown a fost lăsat în stradă, la locul crimei, preţ de 4 ore. Pe parcursul anchetei, atitudinea critică a cetăţenilor s-a intensificat. Achitarea în noiembrie 2014 a lui Darren Wilson, poliţistul alb care l-a împușcat pe Brown, a provocat proteste ample în mai multe orașe din SUA.

Într-adevăr, cifrele atestă diferenţe aparent ireconciliabile între statutul albilor și cel al afroamericanilor din Ferguson. În orașul cu aproximativ 22.000 de locuitori, 29% dintre aceștia sunt albi și 67% negri, scria USA Today în august 2014. Dintre cei 53 de poliţiști, doar 3 agenţi de poliţie sunt reprezentanţi ai comunităţii negrilor. În 2012, 19% din bugetul municipalităţii a fost obţinut numai din amenzi, cele mai multe fiindu-le aplicate locuitorilor afroamericani. Raportul Departamentului de Stat subliniază faptul că John Shaw, administratorul acum demis al orașului, a încurajat activ aceste atitudini, declarându-se încântat de creșterea bugetară din aceste surse.

Cu o zi înainte de participarea la ceremoniile de la Selma, care au marcat 50 de ani de la primul marș iniţiat de Martin Luther King Jr. pentru drepturile negrilor, președintele Statelor Unite a făcut câteva declaraţii ferme, dar și generatoare de speranţă. Acesta a afirmat că, deși nu va interfera cu deciziile justiţiei, găsește cazul lui Michael Brown drept „o situaţie abuzivă și opresivă”, relatează NBC News. Conform aceleiași surse, Barack Obama a îndemnat în discursul său la solidaritate, astfel încât membrii comunităţii să găsească soluţii alături de semenii lor. Președintele le recomandă afroamericanilor să respingă cinismul și suspiciunile, considerând că ar trebui urmat spiritul celor care au făcut posibilă acţiunea de la Selma din 1965. „Selma se întâmplă chiar acum”, a declarat Obama.