Ce pregătește Israelul în următorii ani?

1257

Bibi a făcut performanţă în Israel. Folosind o retorică xenofobă vizavi de minoritatea arabă din ţară și o retorică politică prin care reduce la zero eforturile depuse de administraţia Obama pentru a putea rămâne în relaţii bune, partidul Likud a câștigat alegerile parlamentare din Israel.

După cum era de așteptat, câștigarea alegerilor a fost imediat revendicată de către liderul partidului, premierul Netanyahu. Acesta a derulat o campanie în care nu a ezitat să facă orice pentru a asigura succesul în alegeriDacă le-a cerut israelienilor să iasă în număr mare la vot pentru a contracara voturile minorităţii arabe, acum își domolește retorica, susţinând că minoritatea este binevenită și că își are locul ei în Israel. Iar dacă politica comună derulată împreună cu administraţia Obama s-a axat pe soluţia celor două state, Netanyahu s-a răzgândit fulgerător și a promis că, atât timp cât va fi premier, statul Palestina nu va exista.

Observatorii s-au așteptat ca o asemenea lovitură dată propriei politici externe și totodată celui mai puternic și important aliat să îi îngroape campania, însă, în schimb, i-a câștigat-o, ceea ce spune mai multe lucruri despre Israel decât despre premier. Imediat după încheierea alegerilor, Netanyahu și-a retractat declaraţia, spunând că, în realitate, se referea la faptul că în momentul de faţă nu există condiţiile necesare pentru înfiinţarea unui stat palestinian.

În urma alegerilor, experţii au ajuns la două concluzii privind felul în care s-ar putea derulaurmătorii ani. Pe de o parte, s-a observat că Netanyahu nu este doar un personaj ciudat, ci unul care urmărește susţinerea poporului său, care tocmai pare să fi decis că acum nu este timpul pentru pace și diplomaţie și care ar părea dispus să renunţe la alianţa istorică cu Statele Unite pentru a-și urmări propria agendă externă. Pe de altă parte, s-ar putea ca, pe măsură ce crește „nebunia“ premierului, să crească și șansele existenţei statului palestinian.

În această idee, administraţia Obama s-a declarat extrem de neplăcut surprinsă de atacul retoric la adresa arabilor, care ar fi de fapt un atac la adresa democraţiei, dar și mai gravă a fost declaraţia privind statul palestinian, care îl pune pe președintele american într-o poziţie foarte ciudată. Purtători de cuvânt ai administraţiei americane au declarat că retractarea premierului Netanyahu nu este credibilă și că președintele Obama ia în considerare ideea de a nu mai apăra Israelul la întâlnirile ONU prin puterea sa de veto, ce a blocat până în prezent formarea statului palestinian. Cu toate acestea, cel mai probabil este ca, pentru următorii doi ani din ultimul mandat al președintelui american, cei doi șefi de stat să păstreze aparenţele, ţinându-se departe de problemele spinoase.