Supraestimarea cunoștinţelor biblice și confuzia teologică

498

Biblia încurajează „autoritatea asupra femeilor” și este tăcută în ceea ce privește problema sclaviei sau a războiului. Cel puţin, asta crede unul din cinci adulţi americani. O mare parte a americanilor își supraestimează cunoștinţele cu privire la Scriptură, deși nu pot menţiona nici măcar primele cărţi ale Bibliei. Efectele acestui tipar de gândire pot fi regăsite în tendinţele actuale din societate.

Sondajul anual al American Bible Society arată că „oamenii cărţii nu sunt oamenii Cărţii”, a spus Geof Morin, purtătorul de cuvânt al societăţii. Nu mai puţin de 88% dintre americani afirmă că deţin o Biblie. Ei spun: „«Am o Biblie. Chiar de mult timp. Știu ce scrie în ea.» Dar oamenii își supraestimează cunoștinţele”, a afirmat Morin, citat de RNS.

Pe ce bază a fost lansată această concluzie? Sondajul ABS, efectuat de Barna Research pe 1.012 adulţi din SUA, a indicat că 82% dintre respondenţi consideră că deţin deja cunoștinţe destul de consistente despre Biblie. Cu toate acestea, 43% nu pot numi primele cinci cărţi ale Bibliei.

Confuzia cu privire la textele biblice

Cei mai mulţi creștini apreciază corect că Biblia descurajează prostituţia, jocurile de noroc și pornografia. De asemenea, majoritatea afirmă că textele biblice încurajează generozitatea, iertarea și răbdarea. Însă, în privinţa unor aspecte precum sclavia, războiul și homosexualitatea, opiniile diferă substanţial.

Aceste opinii variază nu doar în funcţie de subiectul adus în discuţie, ci și în funcţie de poziţionarea subiecţilor faţă de religie. Studiul relevă existenţa unor percepţii diferite ale „creștinilor practicanţi” (cei care consideră că viaţa religioasă nu se rezumă doar la declaraţii de credinţă), faţă de cele ale creștinilor formali, (cei care se identifică drept creștini, dar care sunt decuplaţi mai mult sau mai puţin de la experimentarea valorilor religioase). Astfel, în timp ce 91% dintre evanghelici declară că Biblia descurajează orice formă de „exploatare a femeii”, procentul scade la 61% pentru alţi creștini practicanţi, spre exemplu, principalele confesiuni protestante.

Creștinii formali percep negativ declaraţiile Bibliei despre femei. Aproape trei din zece afirmă că Biblia fie încurajează forme de represiune, fie păstrează tăcerea cu privire la statutul femeilor (28%). Devine astfel evident că aceleași texte biblice pot fi înţelese nu doar diferit, ci și corelate într-o manieră care să conducă la formularea unor concluzii opuse.

Și răspunsurile referitoare la relaţiile între persoanele de același sex au indicat aceeași discrepanţă de percepţie, în funcţie de categoria de apartenenţă. Majorităţi puternice din fiecare categorie afirmă că Biblia descurajează homosexualitatea. Dar 24% dintre creștinii formali și 33% dintre non-religioși opinează că Biblia nu afirmă nimic cu privire la acest subiect.

Tendinţe care nu pot fi ignorate

Cercetarea a dezvăluit câteva tendinţe cu privire la raportarea oamenilor faţă de Biblie. În primul rând, un fapt îngrijorător este creșterea continuă a scepticismului faţă de Biblie. Astfel, numărul celor care sunt sceptici sau agnostici în raport cu aceasta s-a dublat aproape de la 10 % la 19 % în doar trei ani. Ceea ce este cel mai surprinzător este faptul că, pentru prima dată de când au început cercetări în privinţa percepţiilor faţă de Biblie, această proporţie este egală cu procentul celor care „citesc Biblia de cel puţin patru ori pe săptămână și cred că este Cuvântul inspirat al lui Dumnezeu”.

De asemenea, se observă o scădere a numărului celor care consideră că Biblia este sacră. Astfel, doar în trei ani, procentul a scăzut de la 86% la 79%, conform actualului sondaj. Chiar dacă aproximativ jumătate dintre americani (56%) se declară pro-Biblie, aceasta nu înseamnă neapărat că americanii o utilizează în mod regulat. Doar 37% dintre aceștia au raportat că citesc Biblia o dată pe săptămână sau mai mult. Aceasta îi determină pe cercetătorii de la Barna Group să declare că, în timp ce numărul celor care susţin că au în posesie o Biblie este destul de mare (86%), în schimb, angajamentul faţă de aceasta este foarte slab. Acesta este un aspect deloc de neglijat atunci când încercăm să descifrăm într-o cheie corectă problemele actuale ale societăţii.

Totuși, 62% afirmă că ar dori să lectureze mai mult Scriptura. Aceasta indică, de fapt, că nu raţiunile ideologice sau scepticismul sunt principalii factori care creează decalajul dintre intenţie și realitate. Lipsa de timp, presiunea financiară sau implicarea în familie au fost cei mai menţionaţi factori.

Pe de altă parte, și motivaţia citirii a suferit schimbări. Aproape o treime afirmă că citesc Biblia pentru confort sau pentru a fi ajutaţi să adreseze întrebări vieţii. Acest lucru este în concordanţă cu alte studii care atestă că milenialii nu citesc Scriptura pentru a-L descoperi pe Dumnezeu, ci pentru a afla răspunsuri cu privire la relaţia cu părinţii, finanţe, locul de muncă și alte probleme cotidiene. Aceasta este o altă chestiune ce necesită a fi aprofundată. Mesajele de tipul „Trebuie să citim Biblia” este posibil să fie înţelese diferit, în funcţie de receptori. Iar dacă mai adăugăm și faptul că există o diferenţă de substanţă între citirea și studierea Bibliei, atunci putem să ne conturăm o imagine de ansamblu cu privire la tendinţele actuale din lumea religioasă. Din această perspectivă, sunt prea puţine elementele care să permită creionarea unui viitor promiţător.