Agenţia Standard&Poor`s a scăzut ratingul SUA

33

Agenţia Standard&Poor's a anunţat vineri că măsurile economice luate de oficialii americani nu sunt satisfăcătoare și a redus ratingul SUA. Este pentru prima oară în istorie când ratingul SUA scade de la cel mai înalt nivel AAA, din 1917, fiind acum de AA+.

Scăderea ratingului Americii de către Agenţia Standard&Poor's a fost punctul pus asupra unei săptămâni tumultoase din pieţele financiare, scrie Associated Press. Măsura agenţiei fusese anunţată ca posibilă încă din luna aprilie.

Agenţia Standard&Poor's a adăugat și o perspectivă negativă, ceea ce înseamnă că în viitorii doi ani ratingul ar putea scădea din nou. Oficialii americani au criticat scăderea ratingului, iar cei europeni, majoritatea în vacanţă, au comunicat între ei fără a face declaraţii publice.

Temerile sunt însă acelea că o retrogradare îi va speria pe cumpărătorii de bonduri americane iar pentru atragerea lor va fi nevoie de o creștere a dobânzilor. Chiar și cu această creditare de AA+ , datoria americană este una dintre cele mai sigure investiţii din lume.

Agenţiile Moody's și Fitch nu au anunţat nicio modificare a ratingului.