Ben Carson îl compară pe Obama cu un „psihopat“

1149

Ben Carson nu se ferește să facă afirmaţii cel puţin controversate, dacă nu chiar inacceptabile. Discursul său sincer și câteodată prea extrem l-a propulsat pe scena politică, însă i-a și îndepărtat pe mulţi votanţi care nu și-ar dori un președinte ce crede despre propria ţară că este precum Germania nazistă. De data aceasta, fostul neurochirurg a ajuns în presă pentru că l-ar fi comparat pe președintele în funcţie cu un psihopat.

Cu privire la discursul lui Obama despre Starea Naţiunii, Carson ar fi fost surprins de un reporter GQ în timp ce discuta cu unul dintre consilierii săi, care tocmai remarcase faptul că președintele arată foarte bine în acea seară. Răspunsul lui Carson ar fi fost: „La fel ca majoritatea psihopaţilor. De aia au succes. Toţi arată bine“, citează publicaţiile americane.

Opinia generală a neurochirurgului despre președintele Obama este vizibil negativă. În mai multe rânduri l-a acuzat pe acesta că le vinde americanilor minciuni pe pâine și a spus despre legea sănătăţii care poartă numele președintelui că este cel mai rău lucru care i s-a întâmplat Americii de la sclavie încoace. Jurnaliștii cred că Ben Carson duce o campanie negativă la adresa președintelui, una care să îi atragă pe conservatorii care l-au detestat tot timpul cât a fost la Casa Albă.

S-ar putea însă ca remarcile lui să fie prost înţelese din cauza faptului că felul său de a gândi este foarte diferit, iar discursul său nu este rodat pe scena politică. Faptul că mulţi dintre liderii politici din istorie și din prezent au avut sau au cel puţin o doză de „psihopat“ în ei nu este nicio noutate. Ba chiar, multe persoane sunt de părere că această doză este absolut necesară pentru lideri în orice domeniu, fie că vorbim de politică, afaceri sau sport. „Când mă uit la directori sau la lideri politici, nu vreau să aibă empatie. Ce vreau e să fie concentraţi și să ia cele mai bune decizii posibile. Vreau să fie nemiloși“, spune un fost soldat SAS.

Se poate ca remarca lui Carson să fi fost pur și simplă o observaţie empirică, un simplu „diagnostic“, fără alte intenţii. Dacă nu este așa, atunci este lipsită de logică. În cazul în care Carson alege să candideze la președinţia Statelor Unite, asta înseamnă că vrea să câștige, că vrea să îi ia locul lui Obama. Iar asta nu se poate dacă nu are succes. Urmărind propria sa logică despre succesul politicienilor de top, replica lui Carson cu privire la Obama spune mai multe despre el decât despre președinte.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.