Studentul american eliberat de Phenian a murit

938

Otto Warmbier, fost student al Universităţii din Virginia, repatriat în SUA săptămâna trecută după ce a fost închis mai bine de un an în Coreea de Nord, a murit.

Studentul american în vârstă de 22 de ani s-a întors din detenţia nord-coreeană în stare de comă. „Ne revine misiunea tristă să anunţăm că fiul nostru, Otto Warmbrier, și-a încheiat călătoria acasă. Înconjurat de familia sa iubitoare, Otto a murit astăzi la ora 14:20”, a anunţat familia. Conform presei nord-coreene, Warmbier, care a intrat în ţară cu o viză turistică, a fost acuzat de „acţiuni ostile împotriva Republicii Democrate Nord-Coreene”, adică ar fi avut scopul de „a zdruncina fundaţia unitară a ţării spre avantajul tacit al guvernului american”.

Warmbier s-a deplasat în Coreea de Nord cu un grup de turişti și a fost reţinut pentru că ar fi furat un poster de propagandă de la un hotel. În martie 2016 a fost condamnat la 15 ani de muncă silnică. Studentul a revenit în SUA pe 13 iunie fără să poată vorbi, vedea sau reacţiona la stimuli verbali. Doctorii de la Centrul Medical al Universităţii din Cincinnati au descris starea tânărului drept „stare de veghe, fără răspuns la stimuli”. Tânărul prezenta un tip de leziuni neurologice care rezultă de obicei în urma unui stop cardiorespirator, au precizat doctorii.

Potrivit The Washington Post, Otto Warmbier a contractat o formă de botulism la scurt timp după procesul din Coreea de Nord și i s-a administrat un somnifer care i-a indus coma. Oficialităţile din Coreea de Nord l-ar fi eliberat pe tânăr din „motive umanitare.” Doctorii americani au contrazis însă varianta aceasta, anunţând că nu au găsit „nicio urmă de botulism”. „Din păcate, tratamentul îngrozitor şi torturile pe care le-a îndurat fiul nostru aflat în mâinile nord-coreenilor au avut drept consecinţă sfârşitul trist la care am fost martori astăzi”, au declarat părinţii băiatului, într-un comunicat.

Cauzele reale ale decesului se găsesc în documentele serviciilor secrete, care au sugerat că Warmbier a fost bătut atât de grav în arest încât existau temeri că ar fi murit. Casa Albă şi grupările care militează pentru drepturile omului au solicitat eliberarea sa imediată. Chiar și preşedintele Trump s-a implicat, ordonând Departamentului de Stat să se ocupe de eliberarea lui. „Statele Unite ale Americii condamnă brutalitatea regimului nord-coreean și deplânge soarta celei mai recente victime”, a declarat președintele american.

Referirea la „cea mai recentă victimă” nu este întâmplătoare. În cursul lunii mai, autorităţile din Coreea de Nord au arestat încă doi cetăţeni americani, „suspectaţi de comiterea unor acţiuni împotriva statului”, ambii angajaţi ai Universităţii pentru Știinţă și Tehnologie din Phenian. Împreună cu Otto Warmbier, numărul total al cetăţenilor americani aflaţi în detenţie în Coreea de Nord era de patru. Ultimele arestări au survenit pe fondul amplificării tensiunilor internaţionale provocate de diferitele teste militare ale Phenianului. Specialiștii în relaţii internaţionale estimează că regimul de la Phenian încearcă să folosească acești cetăţeni americani drept monedă de schimb pentru a negocia cu Washingtonul de pe poziţii de forţă.