Revoluţia franceză este completă

258

După ce Emmanuel Macron a câștigat alegerile prezidenţiale din Franţa fără drept de apel, analiștii se gândeau totuși cu groază la ce avea să urmeze și cum avea să guverneze, având în vedere că nu avea aliaţi politici din niciun partid cu majoritate în Parlament.

Ei bine, nu-i nimic, pentru că Parlamentul francez a trecut printr-o neașteptată reînnoire, fără precedent, după alegerile legislative, desfășurate în două tururi. Trei recorduri au fost stabilite cu această ocazie. Primul, care știrbește întrucâtva din victoria partidului En Marche!, al noului președinte, este numărul francezilor care nu s-au prezentat la vot în al doilea tur – 58%, anunţă RFI.  Analiștii spun că oamenii nu ar mai fi ieșit la vot fiindcă alegerile au venit după o campanie prezidenţială extrem de obositoare, iar o victorie „masivă” fusese deja anunţată pentru En Marche!

Al doilea record este numărul de scaune parlamentare câștigate de partidul prezidenţial – 302 aleși, mult peste majoritatea absolută, care se întrunește la 289 de mandate. Este o cifră record pentru un partid care, acum un an, nici nu exista. Iar într-o alianţă cu centriștii conduși de François Bayrou, alianţa Le Republique en Marche (LREM) ajunge la un număr de 350 de deputaţi. Al treilea record este faptul că peste 38% din aleşii noului parlament francez sunt femei, adică 223, faţă de 155. Cele mai multe dintre acestea au venit din partea LREM, care se putea lăuda aproape cu paritate la numărul de bărbaţi și de femei din partid.

În noul parlament, principala forţă de opoziţie va fi formată de coaliţia de centru-dreapta, cu 137 de aleşi, dintre care 113 sunt conservatorii fostului președinte Sarkozy. Socialiștii, care au dominat politica în ultimii ani, au suferit nu o înfrângere, ci chiar „o umilinţă fără precedent”, după ce nu au reușit să obţină decât 29 de fotolii. Ei vor forma un grup parlamentar în alianţă cu ecologiștii și cu alţi stângiști.

„Emmanuel Macron s-ar putea să fie cel mai puternic președinte francez de la de Gaulle, după ce a zdrobit iarăși establishmentul, la alegerile parlamentare”, notează Bloomberg. Însă Macron a luat mai degrabă notă de rata mare de absenteism, care indică eșecul clasei politice și nevoia de schimbare în Franţa, și a declarat prin purtătorul de cuvânt al guvernului său semi-format că „adevărata victorie nu a fost în seara aceasta, ci va fi peste cinci ani, când vom fi schimbat cu adevărat lucrurile”, citează Reuters.

 

Programul politic al noului președinte se învârte deocamdată în jurul a trei proiecte legislative. Primul vizează reformarea codului muncii, care se va da prin ordonanţă de urgenţă pentru a opri șomajul endemic din ţară. A doua reformă vizează „moralizarea vieţii publice”, prin care ar trebui să se pună capăt corupţiei și nepotismului în funcţiile publice. Iar al treilea text de lege va fi menit să înăsprească măsurile de securitate împotriva terorismului, pentru ca Franţa să poată să iasă de sub regimul de urgenţă în care se află de un an și jumătate. Acest proiect este deja criticat dur de apărătorii libertăţilor publice, dar nici celelalte nu vor fi ocolite de controverse. Este numai ceea ce se așteaptă din partea celui mai controversat personaj politic pe care l-a văzut Europa în ultimii ani.