Esenţiale azi, 29 mai

81

Liderul Coreei de Sud ar putea participa la întâlnirea dintre Trump și Jong-un

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, „este decis” ca întâlnirea cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, să aibă loc la data stabilită, 12 iunie, în Singapore. Aceeași intenţie este manifestată și de președintele Trump, deși săptămâna trecută, joi, Trump a anulat summitul, invocând „ostilitatea” Coreei de Nord.

Sâmbătă, Moon Jae-in şi Kim Jong-un, conducătorii celor două Coreei, s-au întâlnit în zona demilitarizată dintre cele două ţări, iar discuţiile dintre ei au durat aproximativ două ore. Aceștia și-au exprimat dorinţa de „a face eforturi comune pentru denuclearizarea peninsulei coreene”.

Oficiali sud-coreeni au anunţat că președintele Moon Jae-in ar putea participa la eventualul summit între liderii de la Washington şi de la Phenian, planificat să aibă loc la Singapore.

„Încă aşteptăm să vedem cum decurg lucrurile, însă în funcţie de rezultatul lor, preşedintele s-ar putea alătura (președinţilor SUA și Coreei de Nord, n.red.) la Singapore”, a declarat un oficial sud-coreean.

Fiica lui Trump, criticată pentru o poză cu copilul ei

Ivanka Trump, fiica președintelui Donald Trump, a stârnit un val de indignare după ce a postat pe Twitter o fotografie în care își strânge băiatul în braţe. Această imagine i-a determinat pe internauţi să facă o paralelă cu soarta copiilor imigranţilor despărţiţi de părinţii lor, despre care Donald Trump a spus recent că „nu sunt inocenţi”.

Și secretarul american al justiţiei, Jeff Sessions, a reafirmat politica de „toleranţă zero” faţă de imigraţia clandestină, care include despărţirea copiilor de rudele lor atunci când familiile lor intră ilegal în Statele Unite.

Având în vedere „politica (privind migraţia, n.red.) barbară căreia Ivanka Trump îi este complice”, fotografia este „deplasată”, consideră analistul Brian Klass, de la London School of Economics.

Giuseppe Conte renunţă la formarea guvernului

Giuseppe Conte, premierul desemnat al Italiei, a renunţat duminică la formarea unui guvern. Jurist fără experienţă politică, în vârstă de 53 de ani, Giuseppe Conte a fost desemnat miercuri, dar trebuia să confirme această numire şi să prezinte o listă de miniştri pe care şeful statului, Sergio Mattarella, să o accepte duminică pentru a deveni efectivă.

Acesta i-a transmis preşedintelui lista de miniştri, dar Mattarela a respins candidatul propus de Conte pentru Ministerul Economiei, pe Paolo Savona, un economist eurosceptic de 81 de ani. Liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini, a declarat că singura opţiune rămasă este organizarea de noi alegeri, cel mai probabil la sfârşitul acestui an.

Irlanda a votat pentru legalizarea avortului

Votul Irlandei pentru legalizarea avortului reprezintă un deznodământ care marchează o înfrângere istorică pentru influenţa Bisericii Catolice asupra societăţii irlandeze.

Aproape 70% dintre irlandezi au votat pentru abrogarea amendamentului constituţional care oferea acelaşi drept la viaţă fătului precum era deja recunoscut pentru mame. Activiștii nord-irlandezi pentru drepturile femeii îi cer Theresei May să reformuleze reglementările foarte restrictive în privinţa avortului din Irlanda de Nord, după ce Irlanda vecină a decis prin referendum să-şi liberalizeze legile.

Singura ţară din insulele britanice care mai are un regim restrictiv privind avorturile rămâne Irlanda de Nord, condusă de britanici. Pe fondul referendumului, Theresa May a primit duminică apeluri chiar din cadrul propriului cabinet, dar şi din partea opoziţiei pentru reformarea reglementărilor foarte stricte din provincie.

Cu toate acestea, grupul antiavort Precious Life a precizat că votul din Irlanda ar trebui „să stimuleze lupta pentru a proteja copiii nenăscuţi din Irlanda de Nord”.

De ce vor bucureștenii să se mute în vestul ţării

În timp ce aproximativ jumătate dintre români nu s-ar muta din oraşul în care trăiesc, cei care vor să se mute în alte orașe aspiră la Cluj-Napoca (16%), Braşov (14%), Timişoara (10%) şi Sibiu (8%). În capitală sau la Iaşi s-ar muta numai 4% din cei care îşi doresc să se mute din oraşul în care locuiesc acum, se arată în ultimul studiu publicat de Institutul Român pentru Evaluare si Strategie (IRES).

„Acest lucru este datorat şi modului pozitiv în care sunt prezentate în mass-media. Dacă ne raportăm la Teleorman sau Vaslui, acolo, evident, că nimeni nu ar vrea să se mute pentru că imaginea acestora este foarte proastă”, a declarat sociologul George Butunoiu.

În timp ce vârstnicii stresaţi de viaţa de oraș s-ar muta cu plăcere în mediul rural, tinerii din mediul rural sau din oraşele mai mici, care poate au terminat liceul sau facultatea, se îndreaptă către oraşele mari (sau în străinătate) pentru că acolo sunt mai multe oportunităţi atât pe plan educaţional, cât şi pe piaţa muncii.

33 de ani de închisoare pentru fostul trezorier al Partidului Popular din Spania

Luni, justiţia spaniolă l-a trimis la închisoare pe Luis Barcenas, fostul trezorier al partidului la putere în Spania. Barcenas a fost condamnat la 33 de ani de închisoare și plata a 44 de milioane de euro, fiind găsit vinovat de corupţie într-un proces care obligă guvernul să se confrunte cu o moţiune de cenzură. Soţia politicianului, Rosalia Iglesias, a primit, în același dosar, 15 ani de închisoare.

Afacerea „Gurtel” este cel mai compromiţător dintre scandalurile de corupţie care au afectat partidul conservator al lui Mariano Rajoy, iar fostul trezorier al Partidului Popular a fost încarcerat imediat, pentru a se evita riscul ca acesta să fugă din ţară.

În America mor mai mulţi tineri decât în orice altă ţară bogată

În Statele Unite, speranţa de viaţă este mai mult o problemă socială decât medicală. Speranţa medie de viaţă a bărbaţilor americani este cu aproape 4 ani mai mică decât a bărbaţilor din Elveţia.

Omuciderea este cel mai important factor pentru bărbaţii care mor la vârste mult mai mici faţă de vârstele la care mor bărbaţii din alte ţări bogate. Următoarea cauză a deceselor în rândul bărbaţilor tineri sunt accidentele (de transport, la locul de muncă, din cauza neatenţiei).

Într-un top alcătuit din 17 ţări cu venituri mari, bărbaţii din Statele Unite ocupă locul 17 în privinţa speranţei de viaţă. Și femeile americane se confruntă cu o rată a decesului mai ridicată faţă de cele din alte tări dezvoltate, având o speranţă de viaţă cu 5 ani mai mică decât media femeilor japoneze.

Continuă protestele în Nicaragua

Un student a murit, iar alte zeci de persoane au fost rănite după ce soldaţii au luat cu asalt un campus universitar ocupat în cadrul protestelor antiguvernamentale. În capitala Managua, studenţii de la Universitatea Naţională de Inginerie au preluat controlul asupra campusului, manifestând în favoarea democraţiei și solicitând demisia președintelui Daniel Ortega.

„Spitalul Bautista din Managua mi-a confirmat faptul că a primit 41 de studenţi tineri care au fost răniţi, cei mai mulţi din cauza focurilor de armă, iar un student a murit”, a declarat Erika Guevara-Rosas, directoare a unei organizaţii care se ocupă cu drepturile omului.