Lava vulcanului Kilauea, care erupe de 25 de zile, a intrat într-o centrală geotermală

1827

Lava provenită de la vulcanul Kilauea, situat în Insula Mare a arhipelagului Hawaii, a intrat în perimetrul unei uzine geotermale și se apropie de puţurile care au fost sigilate pentru a preveni eliberarea de gaz toxic la contactul cu șuvoiul incandescent.

Vulcanul Kilauea a început să erupă acum mai mult de trei săptămâni și încă nu dă semne că s-ar opri. Șuvoaiele de lavă incandescentă, care pot ajunge la temperaturi de până la 1.150 de grade Celsius, au acaparat deja o suprafaţă de peste 25 de kilometri pătraţi din teritoriul rezidenţial al Insulei Mari din Hawaii și, potrivit Hawaii 24/7, au acoperit deja unul dintre cele 11 puţuri ale centralei geotermale Puna Geothermal Venture (PGV).

În noaptea dinspre sâmbătă spre duminică, lava a pătruns pe proprietatea ocupată de uzina geotermală, apropiindu-se de primul din cele 11 puţuri de pe suprafaţa centralei. Din fericire, autorităţile s-au pregătit pentru acest moment, sigilând puţurile și mutând încărcătura de pentan (o hidrocarbură extrem de inflamabilă) din calea lavei. În decursul a nu mai mult de o săptămână, circa 227.124 litri de pentan depozitaţi în uzina geotermală au fost mutaţi din centrala care a fost zilele acestea „asediată” de lavă.

Puţurile geotermale ajung până la 1.829-2.438 de metri adâncime pentru exploatarea apei fierbinţi şi a aburilor utilizaţi pentru punerea în funcţiune a turbinelor şi producţia de electricitate. Exploatarea lor produce hidrogen sulfurat, un gaz foarte toxic, din pricina căruia, în anul 2000, două persoane și-au pierdut viaţa.

Responsabilii uzinei geotermale au declarat însă că, la acest moment, nu există suspiciuni privind o eventuală eliberare de hidrogen sulfurat. Activitatea centralei fusese oprită încă de când lava a început să erupă, cu aproape o lună în urmă, la 3 mai 2018.

Între timp, nu mai puţin de 24 de fisuri geologice s-au produs în jurul centrelor rezidenţiale Leilani Estates și Lanipuna Gardens, potrivit Observatorului Vulcanologic Hawaiian. Prin aceste fisuri, lava ţășnește încă neoprită și se estimează că ar fi înghiţit nu mai puţin de 82 de case până acum, pe lângă mașini și alte bunuri.

Peter Masek, un constructor care locuia în cartierul Leilani Estates, declara descumpănit, într-un interviu: „Mi-am petrecut 20 de ani în acest cartier, construind visurile unor oameni. Acum acele case au fost complet distruse…”

Peste 2.000 de oameni au fost evacuaţi din zona în care fisurile au erupt și au provocat șuvoaie de lavă care se scurg spre ocean. Acolo unde lava se întâlnește cu apa oceanului – în cel puţin două locuri – există riscul formării de acid clorhidric și de particule mici, asemănătoare sticlei, care să plutească în norul de abur rezultat din contactul lavei cu apa. Oamenii de știinţă au explicat că ploaia acidă rezultată din această reacţie are o valoare a pH-ului cuprinsă între 1,5 și 3,5 și că este la fel de corozivă ca un acid de baterie diluat.

Erupţia continuă fără ca specialiștii să poată estima când s-ar putea domoli, iar în vârful vulcanului se formează constant cutremure. Potrivit ultimei informări făcute de specialiștii de la Observatorul Vulcanologic, în ultimele zile au avut loc nu mai puţin de 300 de cutremure, între care circa 12 au avut magnitudinea între 3 și 4 grade pe scara Richter.

Vulcanul Kilauea este cel mai tânăr, dar și cel mai activ dintre cei cinci vulcani ai insulei Hawaii. În ultimii 35 de ani, a erupt regulat, provocând numeroase distrugeri și adăugând efectiv kilometri la suprafaţa insulei.

US Geological Survey, instituţie din cadrul Departamentului de Interne al SUA, monitorizează constant fenomenul și emite în mod regulat informaţii actualizate despre evoluţia erupţiei.