Obama vrea să înarmeze Vietnamul

307

Președintele Barack Obama se află într-o vizită istorică în Vietnam și Japonia, unde pare să facă un tur de înmormântare a conflictelor trecute. Acţiunile militare ale americanilor în cele două ţări asiatice ar putea fi considerate de domeniul fantasticului, însă chiar vizita primului președinte american la Hiroshima îi aduce aminte lumii de un dezastru care nu trebuie să se repete niciodată.

După cum era de așteptat, Obama nu a mers chiar atât de departe încât să își ceară iertare pentru deciziile luate de predecesorul său, președintele Harry Truman, ci a făcut apel ca întreaga umanitate să înveţe din greșelile trecutului, încercând să își imagineze ce a însemnat această decizie pentru toţi oamenii nevinovaţi care au suferit consecinţele sale. Este cel puţin ironic că, în același timp în care se caută întoarcerea ultimei pagini de istorie asupra acestor conflicte și dușmanii devin acum parteneri, se deschid canale către noi conflicte. Președintele american a anunţat ridicarea embargoului pe vânzările de arme către Vietnam.

În politica sa externă, Obama a lăsat-o moale cu intervenţia în Orientul Mijlociu și și-a îndreptat aproape exclusiv atenţia către Asia, unde a căutat să dezvolte relaţii și parteneriate de lungă durată. În acest sens, Obama a depus mari eforturi pentru a pune pe picioare un acord de liber schimb transpacific, care trebuie ratificat de Congresul american. Semnatarii acordului ar fi: SUA, Canada, Peru, Mexic, Chile, pe de o parte, și Vietnam, Japonia, Singapore, Australia, Noua Zeelandă, Malaezia, de cealaltă parte a Pacificului. China este marele absent din ecuaţie, iar Vietnamul este marea surpriză.

RFI explică însă că imaginea Americii s-a ameliorat în Asia de sud-est și că 78% dintre vietnamezi au o opinie favorabilă despre Statele Unite, iar printre tineri procentul este şi mai ridicat. Relaţiile dintre SUA și Vietnam au fost, de altfel, într-o progresie constantă. În 1994 americanii au ridicat sancţiunile economice impuse Vietnamului, în 1995 şi-au reluat relaţiile diplomatice cu fostul inamic, iar acum, prin intervenţia lui Obama, sunt dispuşi să-i vândă arme. Momentul nu este deloc întâmplător, iar motivaţia este chiar desul de evidentă: frânarea expansionismului chinez, atât în contextul comerţului mondial, cât și al problemei mai grave din Marea Chinei de Sud.

Tensiunile s-au agravat în ultimul timp în Marea Chinei de Sud, revendicată aproape în totalitate de Beijing, care a construit în zonă insule artificiale, spre marea nemulţumire a unor ţări ca Vietnamul și Filipinele, dar  și Tokyo, care își dispută suveranitatea acestor insule. Beijing le-a trimis deja avertizări americanilor și europenilor să nu se amestece în treburile sale interne, pe măsură ce manevrele militare și tensiunea în zonă se amplifică. Cel mai recent, China a spus că își va întări apărarea insulelor după ce o navă militară americană s-a apropiat de un recif ocupat de chinezi. China a acuzat SUA că vrea să stârnească haos în regiune, iar SUA crede că statul chinez se va folosi de insule pentru a-și impune pretenţiile teritoriale în detrimentul ţărilor riverane mai slabe și va limita libertatea de navigaţie în zonă, scrie HotNews.

Pe de altă parte, China a felicitat decizia americanilor de a ridica embargoul pe arme, din principiu. O purtătoare de cuvânt a ministerului chinez de Externe a spus că embargourile sunt un produs al Războiului Rece și că nici nu ar fi trebuit să existe. China însăși se află sub un asemenea embargo impus de SUA și UE, după ce în 1989 armata chineză a înăbușit violent un protest prodemocraţie organizat în centrul Beijingului. Oficialii chinezi au mai spus că speră ca o relaţie normală și prietenoasă între SUA și Vietnam să conducă la stabilitate în regiune.

Decizia nu a fost la fel de bine primită de către activiștii americani pentru drepturile omului, care spun că acel embargo era singura metodă prin care americanii puteau să forţeze guvernul comunist de la Vietnam ca să se redreseze în ce privește respectarea drepturilor omului. Ei îl acuză pe președinte de aplicarea unor standarde duble, care lasă victime inocente în numele „binelui mai mare”. În prezent, Vietnamul are 100 de prizonieri politici și manifestă obiceiul de a condamna frecvent activiști și jurnaliști pentru propagandă împotriva statului, scrie NYPost.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.