SUA și China anunţă produsele alese pentru a fi taxate suplimentar

177

Administraţia Trump a declarat că va stabili tarife de import cu 25% mai mari pentru produse chinezești, dintr-un total de 1.300 de tipuri de mărfuri importate, ca urmare a presupuselor practici comerciale neloiale ale Chinei. Taxele vor viza industrii precum cea aeronautică, cea producătoare de utilaje, dar și industrii care se ocupă cu echipamente medicale, medicamente şi materiale educaţionale.

Măsura este urmare a unei investigaţii a Casei Albe privind tehnicile folosite de China pentru obţinerea de tehnologii americane, cum ar fi intimidări, presiuni și furt. Decizia ar putea să contribuie la generarea unui război comercial între cele două ţări. Astfel, China a declarat că va majora și ea tarifele la produse americane, ca răspuns.

Prin alegerile făcute, Casa Albă pare că ţintește industriile care ar contribui la dezvoltarea planului „Made in China 2025”, prin care guvernul chinez încearcă să ridice jucători de top la nivel mondial în industrii avansate, cum ar fi robotica și mașinile autonome. Administraţia Trump a declarat că analiștii săi au perfecţionat lista pentru a elimina mărfurile care ar putea provoca perturbări ale economiei sau consumatorilor din Statele Unite. Urmează o perioadă în care companiile americane pot oferi feedback administraţiei Trump cu privire la produsele alese. Administraţia va organiza o dezbatere publică pe data de 15 mai la Washington, iar companiile vor avea timp până la 22 mai să depună obiecţii finale.

Lista de produse exclude multe produse de consum din China, disponibile la vânzare de mari retaileri, ca Target sau Walmart, inclusiv articole de îmbrăcăminte, pantofi și jucării. Dar, cel mai probabil, vor crește costurile pentru producătorii americani care depind de piese importate, întrucât lista se concentrează foarte mult pe mașini și componente high-tech. Tarifele se vor aplica în fiecare an și vor ajunge la o valoare totală de 50 de miliarde de dolari.

Măsurile fiscale provoacă îngrijorare în rândul multor companii americane, care se tem de răspunsul Beijingului și de efectele asupra economiei americane. „Impunerea unilaterală a tarifelor noi fără o strategie pe termen lung, care să ducă la reforme economice în China, va afecta doar afacerile, muncitorii și familiile americane. În schimb, administraţia ar trebui să colaboreze cu aliaţi ai SUA pentru o abordare care să avanseze o reformă semnificativă în China, fără a afecta semnificativ economia Americii”, au precizat reprezentanţi ai unui grup de comerţ corporativ, în cadrul unei întâlniri de afaceri.

„Producătorii americani sunt îngrijoraţi de relaţiile comerciale cu China, pe de o parte, de furtul de proprietate intelectuală, de bunurile contrafăcute chinezești, dar pe de altă parte și de faptul că majorarea tarifelor nu a fost cel mai bun răspuns la politicile comerciale ale Chinei”, a explicat Jay Timmons, președintele Asociaţiei Naţionale a Producătorilor.

„Administraţia are dreptate să se concentreze pe restaurarea echităţii și corectitudinii în relaţiile noastre comerciale cu China. Cu toate acestea, impunerea de impozite pe produsele utilizate zilnic de către consumatorii americani și creatorii de locuri de muncă nu este calea de a atinge aceste scopuri”, a declarat Myron Brilliant, vicepreședinte executiv și șef al afacerilor internaţionale la Camera de Comerţ din SUA.

Reacţia din partea Chinei nu a întârziat să apară. Ambasada Chinei din Statele Unite a condamnat măsura într-o declaraţie ferm formulată. „O astfel de acţiune unilaterală și protecţionistă a încălcat grav principiile și valorile fundamentale ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Nu este nici în interesul Chinei, nici în interesul SUA, cu atât mai puţin în interesul economiei globale”, se precizează în declaraţie. Chinezii vor recurge la „măsuri de aceeași amploare asupra produselor din SUA, în conformitate cu legea chineză”, se arată în declaraţie.

Deși numeroase companii americane susţin că sunt tratate în mod inechitabil în China, aceasta rămâne o piaţă crucială și în creștere pentru companii precum John Deere și Apple, dar și pentru cultivatorii de soia și producătorii de alte bunuri agricole. Cele mai mari exporturi ale Statelor Unite către China anul trecut au constat în componente pentru aeronave, care au totalizat peste 16 miliarde de dolari, potrivit IHS Markit. Aceste produse au apărut pe lista de marţi, părând fondate temerile că China ar putea să se răzbune cu sancţiuni similare împotriva producătorului american de avioane Boeing.

Lista propusă de Ministerul de Comerţ al Chinei include deocamdată 128 de produse importate din SUA, care au avut o valoare de import de 3 miliarde de dolari în 2017. Printre ele se numără vinul, fructe proaspete, fructe uscate și fructe cu coajă lemnoasă, ţevile din oţel, etanolul modificat și ginsengul. Aceste produse ar putea avea o taxă de import cu 15% mai mare, în timp ce o taxă cu 25% mai mare ar putea fi impusă pentru carnea de porc din SUA și produsele din aluminiu reciclat, potrivit declaraţiei. Pieţele financiare s-au arătat îngrijorate după acest răspuns din partea Chinei, alimentând temerile privind un inevitabil război comercial.