S-a găsit soluţia pentru problema SUA-Siria

205

Într-o turnură neașteptată a evenimentelor, președintele Obama a declarat că atacul iminent asupra Siriei ar putea fi categoric evitat, dacă Siria acceptă soluţia propusă de Rusia.

Cum s-a trecut de la discursuri vehemente de pedepsire a regimului Assad la posibilitatea abandonării acestor planuri, într-o singură zi? Totul a început de fapt de la Secretarul de Stat, John Kerry, care întrebat de jurnaliști în Londra, dacă ar exista ceva ce guvernul Assad ar putea să facă pentru a opri un atac din afara, Kerry a spus că singurul lucru ar fi să predea comunităţii internaţionale toate armele chimice. Remarcile sale au vrut să fie retorice, el adăugând că „în mod sigur Assad nu ar face asta, și evident nu se poate face", dar ministrul de Externe rus le-a luat foarte în serios.

Astfel, Rusia a făcut în mod oficial propunerea ca Siria să predea controlul total asupra armelor chimice comunităţii internaţionale, care să le distrugă, propunere pe care se pare că Damascul a primit-o cu plăcere, conform CNN.

Președintele american a salutat planul rușilor și l-a însărcinat pe Kerry să colaboreze cu toate părţile implicate pentru a vedea dacă poate fi dus la capăt. Cu toate astea, Obama a mai precizat că este încă sceptic cu privire la intenţiile reale ale Siriei și că nu ar aprecia o tactică de tragere de timp, care să scadă gravitatea situaţiei actuale și importanţa luării unei decizii în Congresul american, informează ABC News.