SUA se deschide către poligamie

891

Cine îl mai ţine minte pe Rick Santorum? Dacă numele nu sună cunoscut ar trebui să menţionăm că republicanul a candidat la președinţia Statelor Unite, dar și-a pierdut credibilitatea politică după ce a susţinut că legalizarea căsătoriilor homosexuale va însemna, în scurt timp, și legalizarea poligamiei. Acum a venit ziua în care un judecător a hotărât că legea antipoligamie a statului Utah este neconstituţională.

Acum 10 ani, Rick Santorum spunea că poligamia, printre alte lucruri, va fi permisă în Statele Unite în cazul în care Curtea Supremă va dărâma legile care interzic deocamdată acest lucru. „Câteodată urăsc când ceea ce prezic că se va întâmpla devine realitate", a scris republicanul pe Twitter, după ce un judecător federal a decriminalizat poligamia în Utah.

Judecătorul Clark Waddoups a decis pe 13 decembrie, în cazul Brown v. Buhman, că anumite părţi din legea statului sunt neconstituţionale, bazându-se pe un precedent creat în 2003 de către Curtea Constituţională. Este vorba de cazul Lawrence vs Texas, când s-a decis că legile antisodomie sunt neconstituţionale. Judecătorul Waddoups și-a motivat decizia, citând opinia Curţii Supreme în cazul Lawrence, când s-a spus că „fundamentul libertăţii este dreptul fiecărei persoane de a decide în dreptul său conceptul existenţei, al sensului, al universului și al misterului vieţii pe acest pământ", citează Catholic Online. Când căsătoria se reduce la abilitatea unei persoane de a-și defini propria familie, și homosexualii au primit libertatea de a face acest lucru, care mai poate fi argumentul împotriva poligamiei sau chiar a incestului?

Înainte de decizia Curţii Supreme din 2003, Santorum spunea: „În cazul în care Curtea Supremă spune că ai dreptul la relaţii consexuale între pereţii casei tale, atunci ai dreptul la bigamie, ai dreptul la poligamie, ai dreptul la incest", citează The Daily Beast. Alăturând homosexualităţii bigamia, poligamia, incestul și pedofilia, Santorum a fost ridiculizat și împins în afara scenei politice, iar argumentul „pantei alunecoase" – care spune că legalizarea homosexualităţii va atrage după sine o întreagă paradă de „oribilităţi" – a fost scos din discuţie. Astăzi însă revine pe prima pagină a ziarelor.

„Credem că acest caz reprezintă cea mai puternică bază legală pentru a contesta orice caz de criminalizare a poligamiei judecat în curţile federale. Noi nu cerem recunoașterea căsătoriilor poligame. Dar contestăm dreptul statului de a urmări în justiţie oameni pentru relaţiile lor intime și cerem ca aceste persoane să fie tratate la fel ca alţi cetăţeni care își trăiesc viaţa privată după propriile convingeri", a declarat profesorul de drept Jonathan Turley, avocatul familiei poligame Brown.

Deși decizia judecătorului lasă intactă interzicerea obţinerii de certificate de căsătorie pentru poligami, totuși îi interizce statului să se amestece în treburile parteneriatelor de acest tip. „Dacă statul Utah nu poate să condamne un bărbat căsătorit pentru că are relaţii intime cu mai multe femei, în afara căsniciei, atunci de ce să condamne un poligam care face exact același lucru, doar că sub un singur acoperiș", întreba Turley.

Însă judecătoarea Sonia Sotomayor, de la Curtea Supremă, se întreba un alt lucru: „Dacă spui că, în fond, căsătoria e un drept fundamental, ce restricţii din partea statului ar mai putea exista vreodată? […] Adică, ce se întâmplă cu restricţiile privind numărul persoanelor care se pot căsători între ele, cu legile privind incestul? Ce mai rămâne?", citează Christian Post.

În momentul de faţă, relaţiile poligame sunt la fel de populare ca și relaţiile homosexuale în urmă cu 20 de ani. Conform unui sondaj recent Gallup, 59% dintre americani consideră că homosexualitatea este moral acceptabilă, dar numai 14% sunt de acord cu poligamia și doar 6% cu adulterul. „În aceste condiţii, ar fi de neconceput ca un politician într-o relaţie deschisă poligamă să fie votat. Dar peste 20 de ani vor fi americanii mai înţelegători faţă de acest fenomen?", se întreabă retoric Michael Cook, editorialist de la Catholic Exchange.